Delegeringsreglement for Levanger kommune
- Vedtatt i kommunestyremøte 23.6.2021
1. Generelt
Dette reglementet regulerer avgjørelsesmyndigheten til de folkevalgte organer, andre kommunale organer og administrasjonen. Reglementet er fastsatt i medhold av kommunelovens bestemmelser og i medhold av særlover for kommunal myndighetsutøvelse. Bestemmelsene i særlov nevnes eksplisitt for vedkommende organ.
Ut over de bestemmelser som følger av dette reglementet innen økonomi, gjelder det til enhver tid gjeldende økonomireglement.
2. Kommunestyrets myndighetsområde
Kommunestyret er etter kommuneloven §5-3 det øverste kommunale organ og treffer vedtak på vegne av kommunen så langt ikke annet følger av lov eller delegeringsvedtak.
Kommunestyret foretar suppleringsvalg til utvalg, råd og nemnder.
Aksjeselskap og foretak som er heleid av kommunen rapporterer til kommunestyret sammen med perioderapporteringen.
3. Delegering - fellesbestemmelser
I medhold av kommuneloven §5-6, 3. ledd delegerer kommunestyret til formannskapet og utvalgene å fatte vedtak i de saker som gjelder vedkommende utvalg sitt arbeidsområde unntatt der avgjørelsesmyndigheten er lagt til kommunestyret selv, andre organer eller kommunedirektøren.
Det delegeres til formannskapet og utvalgene i medhold av kommuneloven §§5-6 og 5-7 å opprette underutvalg til forberedende behandling av saker og til å utføre særskilte verv. Underutvalget kan tildeles myndighet til å avgjøre enkeltsaker og saker som ikke er av prinsipiell betydning, jf. kommuneloven § 5-6. 4. ledd og 5-7, 4. ledd.
Formannskapet og utvalgene kan oppnevne underutvalg når de finner det hensiktsmessig. Utvalgene kan delegere sin myndighet til underutvalg.
Formannskapet og utvalgene kan delegere videre til kommunedirektøren å treffe vedtak i saker som ikke har prinsipiell betydning, jf. kommuneloven §13-1, 6.ledd.
Vesentlig endring som har stor betydning for kommunens innbyggere, skal fremlegges som sak eller som høring i driftsutvalget eller plan- og utviklingsutvalget før behandling i formannskapet. Dette gjelder både dersom det er store endringer i tjenestetilbudet, men også dersom det er store økonomiske endringer.
4. Delegering til formannskapet
4.1 Delegering etter Kommuneloven
Formannskapet skal etter § 5-6. femte ledd innstille til kommunestyrets vedtak i økonomisaker som nevnt i § 14-3, tredje ledd og til skattevedtak.
Formannskapet skal etter behandling i utvalgene innstille ovenfor kommunestyret for alle overordnede planer hvor disse berører økonomiplanen.
Formannskapet kan vedta å sende en sak til kommunestyret selv om formannskapet har delegert myndighet i saken.
I medhold av kommuneloven § 5-6, femte ledd delegerer kommunestyret til formannskapet å treffe avgjørelser i alle saker unntatt der avgjørelsesmyndigheten er lagt til kommunestyret selv eller myndigheten er lagt til andre organer.
Formannskapet skal avgjøre alle saker som krever samordnet behandling for flere utvalg og som ikke avgjøres av kommunestyret selv.
I medhold av § 11-8 delegeres formannskapet utvidet myndighet i hastesaker. Høringsuttalelser i saker av statlig og fylkeskommunal interesse legges formannskapet og eller fram for relevant utvalg, som tar stilling til om saken skal behandles og evt. hvem som skal avgi uttalelse. Høringsuttalelser som er avgitt administrativt legges fram for formannskapet som referatsak.
Formannskapet er generalforsamling i heleide kommunale selskap. Partier som eventuelt ikke har medlemmer i Formannskapet, tiltrer med en representant når Formannskapet er generalforsamling.
4.2 Delegering etter særlov
Alkoholloven av 2.juni 1989 nr.27
Kommunestyrets myndighet til å gi bevilling og til å foreta inndragning av bevilling etter alkohollovens § 1-8 blir delegert til formannskapet. Kommunestyret fastsetter tid for salg og skjenking. Formannskapet delegeres myndighet til å være kommunens kontrollutvalg for kontroll av salg og skjenking av alkoholholdig drikk. Det vises for øvrig til delegering til Kommunedirektøren.
Plan og bygningsloven
Formannskapet skal innstille ovenfor kommunestyret når det gjelder planstrategi, samla planprogram, kommuneplanens samfunnsdel og næringsplan.
Lov om erverv av vannfall (industrikonsesjonsloven) av 14.desember 1917 nr.16
Kommunestyrets myndighet etter § 18 sjette ledd vedrørende anvendelse av konsesjonsavgiftsfond, blir delegert til formannskapet.
Serveringsloven av 13.juni 1997 nr.55
Formannskapet delegeres myndighet til å føre tilsyn og fatte vedtak i samsvar med lovens bestemmelser. Det vises for øvrig til delegering til Kommunedirektøren.
Valgloven av 28.juni 2002 nr.57
Formannskapet er valgstyre, jf. valglovens §4-1. Det delegeres til valgstyre å fastsette stemmekretser i henhold til valglovens § 9-3 og oppnevne stemmestyrer i henhold til valglovens § 4-2.
Lov av 4. desember 1992 nr. 126 om arkiv (arkivloven)
Formannskapet skal behandle saker av prinsipiell betydning.
5. Administrasjonsutvalget
I henhold til kommuneloven §5-11 er administrasjonsutvalget kommunens partssammensatte utvalg og har den myndighet som følger av dette.
I medhold av kommuneloven §5-7 delegerer kommunestyret til administrasjonsutvalget å fatte vedtak i følgende saker:
- Myndighet til å vedta reglement som gjelder tilsettings- og arbeidsvilkår
- Administrasjonsutvalget er kommunens likestillingsutvalg.
Administrasjonsutvalget skal behandle saker innen følgende områder:
- Forholdet mellom de ansatte og kommunen som arbeidsgiver, herunder særlig:
- Arbeidsgiverstrategi
- Kommunens overordnede styringsdokumenter
- Digitalisering og IKT
- Forskning og innovasjon
Utvalget kan drøfte kvalitets-, fornyings- og utviklingstiltak, oppfølging og implementering av nasjonalt vedtatte reformer, resultater fra KS sine kontakter med statlige myndigheter samt oppfølging av saker fra sentralt kontaktmøte, jfr. Hovedavtalen del B § 4 (partssammensatt utvalg jf. Kommuneloven § 5 – 11).
6. Delegering til plan- og utviklingsutvalget
6.1 Generelt
Utvalget skal behandle alle planer relatert til teknisk drift inkl. anlegg/infrastruktur og tillegges videre myndighet etter en rekke særlover m.m. jf. delegeringsreglement/særskilte vedtak. Utvalget er kommunens faste utvalg for plansaker. Med unntak av det som fremgår av pkt. 7, delegering til driftsutvalget.
6.2 Delegering etter særlov
Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) av 27.juni 2008 nr 71.
Plan- og utviklingsutvalget er fast planutvalg for plan-, areal- og byggesaker i kommunen. Den myndighet og de oppgaver som kommunen har etter plan- og bygningsloven 27. juni 2008 nr. 71 skal behandles av Plan- og utviklingsutvalget.
Delegering i enkeltsaker til plan og utviklingsutvalget:
• Bestemme at et planforslag skal sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn etter §§ 5-2, 11-14, 12-10 og 12-11.
• Fremme innsigelse etter § 5-4
• Sende på høring og fastsette planprogram etter §§ 11-13 og 12-9. Når det gjelder§ 11-13 og delegering av myndigheten til å fastsette planprogram for kommuneplan, begrenses delegeringen til mindre omfattende revisjoner av kommuneplanen.
• Myndighet til å behandle klage på avvisning av planinitiativ.
Det vises for øvrig til delegering til Kommunedirektøren.
Lov av 12.mai 1995 nr.23 om jord (Jordlova)
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter og søknader etter § 12 om fradeling av tunet på landbrukseiendom og hvor jord- og skogbruksarealer selges som tilleggsareal til annen landbrukseiendom.
Det vises for øvrig til delegering til Kommunedirektøren
Lov om vassdrag og grunnvann (vannressursloven) av 24. November 2000 nr.82
Utvalget tillegges all myndighet etter vannressursloven så langt loven tillater.
Vegloven av 21.juni 1963nr.23
Utvalget skal være kommunens vegstyremakt etter vegloven § 9 tredje ledd. Det vises for øvrig til delegering til Kommunedirektøren.
Vegtrafikkloven av 18.juni 1965 nr.4
Utvalget tillegges all myndighet etter vegtrafikkloven så langt loven tillater. Det vises forøvrig til delegering til Kommunedirektøren.
Lov av 25. juni 1965 nr. 1 om forpakting
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 28. juni 1974 nr. 58 om odelsretten og åsetesretten
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 5. mai 1961 om grannegjerde
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 19. juni 2009 nr. 100 om forvaltning av naturens mangfold
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 4. juli 2003 nr. 74 om hundehold
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 19. juni 2009 nr. 97 dyrevelferdsloven
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensinger og om avfall (Forurensingsloven)
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
Lov av 28. november 2003 nr. 98 om konsesjon ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) mv.
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter og
Konsesjonssaker hvor pris ikke ligger klart innenfor beregnet bruksverdi
Konsesjonssaker hvor eiendom selges som tilleggsareal til annen landbrukseiendom
Lov av 27. mai 2005 nr. 31 om skogbruk (skogbruksloven)
Plan- og utviklingsutvalget skal behandle saker av prinsipiell karakter.
7. Delegering til driftsutvalget
7.1 Generelt
Utvalget skal behandle planforslag til kommunedelplaner og temaplaner, alle planer relatert til oppvekst, helse- og velferd og kultur, og tillegges videre myndighet etter en rekke særlover m.m. jf. delegeringsreglement /særskilte vedtak.
7.2 Delegering etter særlov
Barnehageloven av 17. juni 2005 nr 64
Utvalget tillegges all myndighet etter barnehageloven så langt loven tillater. Det vises for øvrig til delegering til Kommunedirektøren.
Barnelova av 8 april 1981 nr 7
Utvalget delegeres myndighet til å ivareta kommunens oppgaver etter loven.
Helse- og omsorgstjenesteloven av 24.juni 2011 nr. 30
Utvalget tillegges all myndighet etter helse- og omsorgstjenesteloven så langt loven tillater. Det vises forøvrig til delegering til Kommunedirektøren.
Opplæringsloven av 17.juli 1998 nr. 61
Utvalget tillegges all myndighet etter opplæringsloven så langt loven tillater. Det vises forøvrig til delegering til Kommunedirektøren.
8. Delegering til Kommunedirektøren
8.1 Generelt
Kommunedirektøren skal utrede og innstille alle saker til kommunestyret.
8.2 Delegering etter særlover
Lov av 4. desember 1992 nr. 126 om arkiv (arkivloven)
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og treffe vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av formannskapet.
Alkoholloven av 2.juni 1989 nr.27
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av formannskapet.
Serveringsloven av 13.juni 1997 nr.55
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning Prinsipielle saker behandles av formannskapet.
Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) av 27.juni 2008 nr 71.
Det administrative ansvar for planleggingsoppgaver i henhold til plan- og bygningsloven legges til Kommunedirektøren.
Delegering i enkeltsaker:
• Vedta mindre endringer i kommuneplanens arealdel etter § 11-17.
• Vedta mindre reguleringsplaner etter § 12-12.
• Vedta mindre endringer i reguleringsplan eller vedta utfyllinger etter § 12-14.
• Nedlegge midlertidig bygge- og deleforbud etter § 13-1.
• Myndighet etter kapittel 15 om innløsning og erstatning.
• Myndighet til å avgjøre søknader om dispensasjon etter kapittel 19.
Lov av 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensinger og om avfall (Forurensingsloven) Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og treffe vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 27. mai 2005 nr. 31 om skogbruk (skogbruksloven)
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og treffe vedtak i saker som er delegert til kommunene etter rundskriv M-6/2003. Prinsipielle saker skal likevel behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 28. november 2003 nr. 98 om konsesjon ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) mv.
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og treffe vedtak i saker som er delegert til kommunene etter rundskriv M-6/2003. Prinsipielle saker og sakstyper nevnt under plan- og utviklingsutvalgets myndighet skal likevel behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 25. juni 1965 nr. 1 om forpakting
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å godkjenne forpaktningsavtaler etter § 4 og fastsette forpaktningsavgift etter § 6 dersom partene ikke kommer til en frivillig ordning.
Lov av 28. juni 1974 nr. 58 om odelsretten og åsetesretten
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og treffe vedtak i saker som er delegert til kommunene etter rundskriv M-6/2003. Prinsipielle saker skal likevel behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 5. mai 1961 om grannegjerde
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og treffe vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker skal likevel behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 12.mai 1995 nr.23 om jord (Jordlova)
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og treffe vedtak i saker som er delegert til kommunen etter rundskriv M-6/2003. Prinsipielle saker og sakstyper nevnt under plan- og utviklingsutvalgets myndighet skal likevel behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) av 27.juni 2008 nr 71.
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Vegloven av 21.juni 1963nr.23
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Vegtrafikkloven av 18.juni 1965 nr.4
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 19. juni 2009 nr. 100 om forvaltning av naturens mangfold
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 4. juli 2003 nr. 74 om hundehold
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Lov av 19. juni 2009 nr. 97 dyrevelferdsloven
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning Prinsipielle saker behandles av plan- og utviklingsutvalget.
Barnehageloven av 17. juni 2005 nr 64
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av driftsutvalget.
Helse- og omsorgstjenesteloven av 24.juni 2011 nr. 30
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av driftsutvalget.
Opplæringsloven av 17.juli 1998 nr. 61
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å gi uttalelser og fatte vedtak i saker som ikke er av prinsipiell betydning. Prinsipielle saker behandles av driftsutvalget
8.3 Forskrifter og andre lover
I medhold av kommuneloven §13-1 sjette ledd delegeres det til Kommunedirektøren å treffe vedtak etter andre lover enn de som er nevnt ovenfor. Dette gjelder når saken ikke har prinsipiell betydning eller kommunestyret selv har bestemt noe annet.
8.4 Annen delegering til Kommunedirektøren
Kommunedirektøren gis fullmakt til å overføre beløp mellom artsgruppe 0 til 5, samt til å øke utgifter tilsvarende økte inntekter i artsgruppene 6 til 9 i driftsbudsjettet innen en ansvarsgruppe og mellom de enkelte ansvarsgrupper.
Kommunedirektøren gis fullmakt til å anta anbud (valg av entreprenør) innenfor vedtatte budsjettrammer. For vedtatte investeringer og hvor finansiering er ordnet, delegeres det til Kommunedirektøren å iverksette de planlagte investeringer.
Myndighet til å forhandle med de ansatte og/eller deres representanter om lønns- og arbeidsvilkår.
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å avgjøre om tidligere bortfestet tomt i Levanger sentrum kan selges. Likeledes får Kommunedirektøren fullmakt til å erverve/selge/bortfeste/innfeste areal i forbindelse med justeringer av målebrev som følge av godkjent reguleringsplan/ bebyggelsesplan.
Kommunedirektøren får videre fullmakt til å erverve / selge / bortfeste / innfeste eiendom som følge av vedtatt anleggs- og utbyggingsvirksomhet når totalbeløpet er under 5 000 000.
Kommunedirektøren får fullmakt til å leie (ut/inn) fast eiendom innenfor en ramme på 1 mill. Øvrige leiekontrakter forelegges Formannskapet.
Kommunedirektøren gis myndighet til å godkjenne sentrale forhandlingsprotokoller.
9. Delegering til ordføreren
Ordfører er kommunens representant i årsmøter/generalforsamlinger der slik representasjon ikke er spesielt utpekt av kommunestyret. Ordfører kan utpeke evt. stedfortreder med fullmakt.
9.1 Delegering etter kommuneloven
Ordføreren er i medhold av §6-1.andre ledd kommunens rettslige representant i rettssystemet og underskriver på vegne av kommunen når slik myndighet ikke er tildelt andre.
9.2 Delegering etter særlov
Straffeprosessloven av 22.mai 1981 nr. 25
Myndighet til å begjære offentlig påtale etter § 81 a andre ledd delegeres til ordføreren. Videre gis ordføreren fullmakt til å be om at det nedlegges påstand om at det kreves erstatning for påført tap, skader m.m.
10. Delegering til andre
Viltloven av 29.mai 1981 nr.38
Kommunens myndighet etter lovens § 4, pkt. 5, delegeres til viltnemda.
Friluftsloven av 28. juni 1957 nr. 16
Kommunens myndighet etter lovens § 21, pkt. 5, delegeres til viltnemda.
Lakse- og innlandsfiskloven av 15. mai 1992 nr. 47
Kommunens myndighet etter lovens § 6, pkt. e), delegeres til viltnemda.
Motorferdselloven av 10. juni 1977 nr. 82
Kommunens myndighet etter lovens §§ 5 og 6, delegeres til viltnemda.
Havne- og farvannsloven av 17 april 2009 nr.19
Kommunestyret delegerer myndighet, som etter havne- og farvannsloven tilligger kommunen, til Trondheim Havn IKS.
Lov av 17. juni 2005 nr. 101 om eiendomsregistrering (matrikkellova)
Kommunestyret delegerer myndighet etter matrikkellova til Innherred kommunesamarbeid Geodata og oppmåling.
Lov av 14. juni 2002 nr. 20 om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff (brann og eksplosjonsvernloven)
Kommunestyret delegerer myndighet etter brann- og eksplosjonsvernloven til Innherred Brann og Redning.
11. Generelle regler om bruk av delegert myndighet – retningslinjer for bruk av fullmakt
All delegert myndighet må brukes i samsvar med lover, forskrifter og retningslinjer gitt av overordnet organ, og innenfor budsjettrammene og forutsetningene. Det organ som er delegert avgjørelsesmyndighet er underinstans etter forvaltningsloven § 33. Det samme gjelder også for videredelegering fra Kommunedirektøren.
Tilbakekalling av fullmakt i enkeltsaker:
Et overordnet organ kan kreve å få lagt fram for seg til avgjørelse en sak som et underordnet organ har til behandling etter delegert fullmakt.
Rett til å la være å gjøre bruk av delegert myndighet i spesielle saker:
Den som har fått delegert myndighet, kan overlate til det overordnede organet å ta avgjørelser i spesielle saker.
Omgjøringsrett:
Et overordnet organ kan av eget tiltak gjøre om et underordnet organs vedtak i samsvar med § 35 i forvaltningsloven.
Mindretallsanke:
I saker der utvalget har fått delegert avgjørelsesmyndighet fra kommunestyret/formannskapet, kan 3 medlemmer, ordføreren eller Kommunedirektøren før møtet er slutt kreve saken lagt fram for kommunestyret/formannskapet.
12. Klage på vedtak
Følger de retningslinjer som er vedtatt i k-sak 001/02 Intern klageordning.