Levangken tjïelte er Levangers nye, samiske kommunenavn

Levanger kommune har offisielt fått godkjent nytt samisk navn etter et vedtak i Kongen i statsråd i dag.

Illustrasjonsfoto.

Dagens historiske vedtak markerer en betydningsfull anerkjennelse av den samiske kulturen og tilstedeværelsen av samisk språk i Levanger kommune. 
— Det er med stor glede at vi nå kan kunngjøre at det har blitt vedtatt et nytt, offisielt samisk navn på kommunen vår. Fra og med i dag vil Levanger kommune hete "Levangken tjïelte" på samisk, sier ordfører i Levanger kommune, Anita Ravlo Sand.

I desember 2022 vedtok kommunestyret å gi Levanger det samiske stedsnavnet «Levangke». Kort tid etterpå ble det sendt en søknad til Kommunal- og distriktsdepartementet om å få «Levangken tjïelte» som samisk kommunenavn. Og nå i dag ble godkjenningen kunngjort under “Kongen i statsråd”, møtet hvor regjeringen under ledelse av Hans Majestet Kongen samles og tar avgjørelser.  

Kulturelt mangfold 
Levanger ligger midt i det sørsamiske området og over halvparten av kommunens areal ligger i Gaaskelaanten sijte/Færen reinbeitedistrikt. Kommunen har en samisk befolkning og en rik sørsamisk kulturhistorie. Navneendringen kommer som et resultat av en grundig politisk prosess med bred involvering av lokale og regionale samiske interessenter. 
— Å få et offisielt samisk navn på kommunen godkjent, er et viktig skritt for å øke kunnskapen og bevisstheten om kommunens samiske historie og identitet, i fortid og nåtid. Vi er takknemlig for samarbeid og deling av kunnskap fra samiske miljøer, og ser frem til videre samarbeid og dialog, sier kultursjef Guri Marjane Sivertsen.  

Les mer om samisk historie og tilknytning i Levanger her

Lenke til vedtaket finner du her