Boplikt

Boplikt betyr at noen må bo på eiendommen.

Boplikt kan settes som vilkår for konsesjon. Kommunen skal vurdere bosetting, ressursforvaltning og kulturlandskap for å ta stilling til om det er påkrevd med boplikt, om boplikten skal være personlig for eier, og hvor lenge den eventuelt skal vare.

Boplikt kan oppstå på 2 ulike måter

  • Boplikt som vilkår når det søkes om ordinær konsesjon
  • Lovpålagt boplikt, ved erverv på grunn av odelsrett eller slektskap for bebygd eiendom der fulldyrka og overflatedyrka jord på eiendommen er mer enn 35 dekar eller eiendommen består av mer enn 500 dekar produktiv skog, ved bruk av egenerklæring om konsesjonsfrihet pga. slektskap.

Eiendommen må da ha et hus som er eller har vært i bruk som helårsbolig, eller at det er hus under oppføring på eiendommen, og tillatelsen til oppføringen er gitt med sikte på boligformål. Konsesjonsfriheten er i slike tilfeller betinget av at erververen bosetter seg på eiendommen innen ett år og bor der selv i minst 5 år. For slike eiendommer er altså boplikten personlig. Hvis erverver ikke kan oppfylle den personlige boplikten, må det søkes om konsesjon på vanlig måte.

Personlig boplikt betyr at eier må bo der selv. Den personlige boplikten oppfylles ved at den boplikten gjelder, er registrert som bosatt på eiendommen i Folkeregisteret.

Ved upersonlig boplikt kan andre enn eier bo der. Den upersonlige boplikten oppfylles ved at noen er registrert som bosatt på eiendommen i Folkeregisteret.

Brudd på boplikten kan føre til at eiendommen blir tvangssolgt. Det er kommunen som kontrollerer og følger opp brudd på boplikten.

Mer informasjon finner du her: Boplikt - Landbruksdirektoratet