Vedtekter kommunale barnehager

1. Eierforhold
Barnehagene eies og drives av Levanger kommune i samsvar med de til enhver tids gjeldende regler lover, forskrifter, rundskriv og andre statlige- og kommunale vedtak og planer.


2. Formål
Formålet er hjemlet §1 i Lov om barnehager

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.


3. Forvaltning og styringsverk
a) Kommunedirektøren har det overordnede ansvaret for barnehagevirksomheten og tilsyn med barnehagene. Administrasjon av de kommunale barnehagene er delegert til kommunalsjef for oppvekst og utdanning og videre til enhetsleder for kommunale barnehager.

b) For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et samarbeidsutvalg og et foreldreråd. Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.

Samarbeidsutvalget skal være representert med foreldre/foresatte som benytter barnehagen og ansatte, slik at hver gruppe er likt representert jfr. Lov om barnehager §4. Det er valgt en kommunale eierrepresentanter som medlem i hver barnehages samarbeidsutvalg. Det skal avholdes minimum 2 møter i samarbeidsutvalget i løpet av et barnehageår. Hvem som er medlemmer i barnehagens samarbeidsutvalg, skal komme fram av barnehagens hjemmeside.

Foreldrerådet består av alle foreldre/foresatte til barna som benytter barnehagen. Foreldrerådet skal fremme felles interesser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø, jfr. Lov om barnehager §4.


4. Opptaksmyndighet
Kommunaldirektøren har ansvar for opptak av barn til barnehagene i kommunen. Barnehagemyndigheten har delegert myndighet og foretar opptak etter innstilling fra styrer og enhetsleder for kommunale barnehager.
Alle barnehager, uansett eierforhold skal samarbeide om opptak av barn. Kommunen skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess med likebehandling av kommunale- og ikke- kommunale barnehager, jfr. Lov om barnehager §17.
Styrerne skal samarbeide med enhetsleder for kommunale barnehager, andre barnehager og hjelpetjenestene som PPT, barnevern, helsestasjon og evnt. andre før innstilling sendes til barnehagemyndighet. Barnehagene har en felles opptaksprosedyre som skal følges.


5. Opptakskriterier jfr. Lov om barnehager
Ved opptak av barn til barnehage, skal følgende kriterier legges til grunn:

§ 16 Rett til plass i barnehage
Rett til barnehageplass følger til enhver tid gjeldene bestemmelser i lov og forskrift. Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt. Kommunen skal ha minimum ett opptak i året.

Søknadsfrist til hovedopptaket, fastsettes av kommunen. Etter det årlige hovedopptaket foretar Levanger kommune løpende opptak ved ledig kapasitet.

§ 18 Prioritet ved opptak
Barn med nedsatt funksjonsevne har rett til prioritet ved opptak i barnehage. Det skal foreligge en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne. Barn som det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd, har rett til prioritet ved opptak i barnehage. Kommunen har ansvaret for at barn med rett til prioritet får plass i barnehage.
Vedtak om opptak i barnehage er enkeltvedtak og kan påklages jfr. Forvaltningslovens§ 28. Klager på vedtak om opptak sendes barnehagemyndighet. Klagefristen er 3 uker fra dato for mottatt melding om vedtak jfr. Forvaltningslovens § 28 og 29. Kommunalt klageorgan i Levanger kommune er endelig klageinstans.


6. Opptak og oppsigelse
Hovedopptak av barn i barnehage foretas om våren. Frist for søknad om plass i barnehage kunngjøres på kommunen sin hjemmeside. Alle søknader sendes elektronisk på Levanger kommune sin hjemmeside. All saksbehandling når det gjelder barnehageplass som endring av plass, oppsigelse, tilbud om plass, foresattes svar på plasstilbud, endring av personopplysninger m.m. skjer elektronisk. Barn som tas opp i kommunal barnehage, beholder plassen fram til skolepliktig alder eller til plassen sies opp elektronisk av foresatte. Den faste plassen er knyttet til den barnehagen der barnet har fått plass. Ønskes bytte til annen kommunal barnehage, må det søkes om elektronisk. Ønskes bytte mellom kommunal og ikke – kommunal barnehage, så må foresatte si opp plassen og søke på nytt. Regler om oppsigelsestid må følges. Dersom man har takket ja til flere barnehageplasser i Levanger kommune, kan det påbeløpe dobbel betaling.

Oppsigelse av plass må skje elektronisk. Oppsigelsestiden er 1 måned og regnes fra den første i påfølgende måned. Oppholdsbetaling og kost betales ut oppsigelsestiden. Regelen om oppsigelse gjelder fra det tidspunkt søker har takket ja til plass. Ved oppsigelse med virkning fra/etter 30. april, må det betales ut juni måned.

Permisjon fra barnehageplassen kun i særskilte tilfeller. Permisjon avgjøres av enhetsleder og styrer. Som hovedregel gis ikke permisjon fra ubenyttet plass.


7. Åpningstid
Barnehagens åpningstid fastsettes av styrer og enhetsleder. De kommunale barnehagene kan ha ulike åpningstider tilpasset lokale forhold. Det vises til den enkelte barnehages hjemmeside for informasjon om åpningstider.

Barnehagene holder stengt julaften, nyttårsaften og siste onsdag før påske. For andre dager i forbindelse med jul, påske og sommerferieavvikling, blir det sendt ut en behovsundersøkelse fra styrer. Styrer i hver barnehage avgjør, etter vedtak i Samarbeidsutvalget, hvor mange barn som må ha behov for barnehageplass for at barnehagen skal holdes åpen, eventuelt redusere åpningstida. Det forutsettes at foreldre/foresatte er informert om dette gjennom lokale tillegg til vedtektene.


8. Ferie
Alle barn skal ha 4 uker sammenhengende ferie i løpet av perioden 20. juni til 14. august. Foresatte skal melde fra om ferieavvikling på fastsatt skjema i god tid og senest innen 10. april. Dersom fastsatt skjema ikke er levert, vil ferie bli satt opp av styrer.
Barnehagene praktiserer ulik feriestengning. Nytt barnehageår starter 15. august og oppstart for nye barn er uke 33 eller etter avtale med barnehagen. Informasjon om første åpningsdag etter ferien er fastsatt i hver enkelt barnehage sin oversikt over ferie- og fridager for det kommende barnehageåret.

9. Betalingssatser, betalingsmåte og moderasjonsordninger
Kommunestyret fastsetter for opphold i barnehage ut fra makspris gitt av staten. Det gis søskenmoderasjon tilsvarende 30% for barn nummer 2 og for barn nummer 3 eller fler, er det gratis. Innbetaling skal gjøres til økonomienheten innen 20. hver måned etter fakturering. Det betales for 11 måneder i året. Juli er betalingsfri måned. Det kan søkes om redusert oppholdsbetaling etter vurdering av familiens samlede inntekt. Informasjon finnes på kommunen sin hjemmeside.
Betalingssatser for kost fastsettes av styrer etter vedtak i Samarbeidsutvalget og defineres etter selvkostprinsippet. Det betales kostpenger for 11 måneder av barnehageåret.

Ved for sen henting av barn, har styrer fullmakt til å ilegge et gebyr. Det vises til vedtatte satser for kommunale gebyr.


10. Planleggingsdager
Det avsettes 6 planleggingsdager pr. barnehageår. Barnehagene holdes stengt disse dagene uten at det gis reduksjon i foreldrebetalingen. Planleggingsdagene tilstrebes å følge skolenes planleggingsdager, og fastsettes av enhetsleder for kommunale barnehager i samråd med barnehagens styrer. Planleggingsdager skal være fastsatt senest 1. juni.


11. Leke- og oppholdsareal
Veiledende leke- og oppholdsareal fastsettes til minimum
4 m2 for barn over 3 år
6 m2 for barn under 3 år


12. Internkontroll
I henhold til forskrift om internkontroll innen helse, miljø og sikkerhetsområde, så plikter hver barnehage å ha et internkontrollsystem. Det anbefales at krav fastsatt i forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler innlemmes i internkontrollsystemet til barnehagen.


13. Forsikring av barnehagebarn
Barnehagebarna er forsikret og forsikringen omfatter skader som inntreffer:
- Innenfor barnehagens område og naturlige nærområde under ordinær barnehagetid
- Under deltakelse i undervisning, lek, idrettsutøving, ekskursjoner, stevner, reiser ol. i Barnehagens regi
- Under reiser/arrangementer som har karakter av klassetur og hvor ansatte deltar
- På direkte vei til og fra barnehagen og hjemmet.

Ytterligere forsikringsopplysninger kan gis av kommunen.


14. Helseopplysninger og sykdom
Alle foresatte skal fylle ut informasjon om barnets helse ved oppstart i barnehagen jfr. Lov om barnehager § 50. Ved barnesykdommer eller tegn til andre smittsomme sykdommer må barnet holdes hjemme, og barnehagen varsles om sykdommen. Barnehagen skal ha beskjed om fravær på morgenen.


15. Samarbeid og opplysningsplikt
Barnehagene samarbeider med ulike hjelpeinstanser som barnevern (BV), pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT), barn – og ungdomspsykiatrisk (BUP), habiliteringstjenesten (HAB) m.fl.

§ 21.Opplysningsplikt til sosialtjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten
Barnehagepersonalet skal gi sosialtjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten bistand i klientsaker. De skal i sitt arbeid være oppmerksomme på forhold som bør føre til tiltak fra kommunens side, og skal av eget tiltak gi sosialtjenesten eller den kommunale helse- og omsorgstjenesten opplysninger om slike forhold. Av eget tiltak kan opplysninger bare gis etter samtykke fra klienten, eller så langt opplysningene ellers kan gis uten hinder av taushetsplikt. Opplysninger skal normalt gis av styrer.

§ 22.Opplysningsplikt til barneverntjenesten
Barnehagepersonalet skal uten hinder av taushetsplikt og av eget tiltak gi opplysninger til barneverntjenesten, når det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet i hjemmet eller det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt, jfr. lov om barneverntjenester § 4-10, § 4- 11, § 4-12, eller når et barn har vist vedvarende alvorlige adferdsvansker, jfr. samme lov § 4-24. Også etter pålegg fra de organer som er ansvarlige for gjennomføringen av lov om barneverntjenester, plikter barnehagepersonalet å gi slike opplysninger. Opplysninger skal normalt gis av styrer.


16. Taushetsplikt
Alle som er ansatt i barnehage er underlagt taushetsplikt jfr. Forvaltningslovens §13 til §13f. med mindre den oppheves av annen lovhjemmel.


17. Mislighold
Dersom foresatte, som har barn i barnehagen, bryter eller unnlater å følge barnehagens vedtekter, retningslinjer og bestemmelser, kan eier beslutte at barnet mister plassen.
Dersom betaling for barnehageplass uteblir etter purring, og det ikke foreligger avtale om betalingsordning for utstående beløp, vil det føre til tap av barnehageplassen.


18. Vedtekter
Kommunedirektøren, i samråd med enhetsleder for kommunale barnehager, gis fullmakt til å gjøre mindre endringer i vedtektene i tråd med kommunale eller statlige føringer, så lenge endringene ikke er av prinsipiell art.


Revidert: August 2023