Vinner av byggeskikkprisen 2023

Levanger kommunes byggeskikkpris for 2023 går til Ken Nufsfjord og Trond Folkestad, og deres vakre Hagen på Fribøra.

Hagen på Fribøra er vinner av Byggeskikkprisen 2023.

Ordfører Anita Ravlo Sand kunngjorde vinneren under kommunestyremøtet onsdag 13. desember.  

Det er innbyggerne i Levanger som har stemt fram vinneren. Totalt kom det inn 549 stemmer der vinneren av årets byggeskikkpris fikk 235 stemmer. Prisen vil overrekkes samtidig med de andre prisutdelingene i januar neste år; Kulturprisen, frivilligprisen, ildsjelprisen og kulturstipend. 

Kriterier og formål
Byggeskikkprisen er en hederspris som gjennom forbilledlig utførelse, god materialbruk og i samspill med sted og miljø, bidrar til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken i kommunen vår. Byggeskikkprisen skal fremme gode arkitektoniske, estetiske og stedlige kvaliteter, samt nyskapende løsninger som ivaretar bærekraftig kvalitet. 

Byggeskikkprisen skal også skape engasjement i lokalsamfunnet, og innbyggerne i Levanger ble i høst invitert til å komme med forslag til kandidater som fortjener årets byggeskikkpris. En nominasjonskomité ledet av leder i planutvalget, Lars Erik Ertsås, valgte deretter ut fem kandidater som oppfylte kriteriene for god og forbilledlig byggeskikk. Dette var Brusve gård, Musikkens hus, Hagen på Fribøra, Sjøgata 14A og B og Treetop Ekne 

Tre kandidater
Medlemmene i plan- og utviklingsutvalget valgte ut tre kandidater som gikk videre til avstemning hos innbyggerne. Tre verdige kandidater som på ulikt vis er gode eksempler hvordan man kan bidra til å forskjønne omgivelsene til glede for fellesskapet. 

Kandidat 1: Brusve gård
De frivillige i Bymuseet i Levanger har i over 40 år arbeidet for å ta vare på Brusve gård som i år kan feire 100 år med fredning. Gjennom mot, vilje og handlekraft har de satt i stand bygningene etter antikvariske prinsipper med bruk av tradisjonelle materialer og teknikker i respekt for historien og huenes sjel. 

Kandidat 2: Hagen på Fribøra
Ken Nufsfjord og Trond Folkestad viser oss hvordan den vakre hagen på Fribøra kan være til inspirasjon og glede ikke bare for dem selv, men også for besøkende. Hageanlegget har høy landskapsarkitektonisk og estetisk kvalitet, og oppleves som vakker, frodig og bugnende. Ken og Trond har på forbilledlig vis bevart kulturlandskapets kvaliteter og byggeskikk. Samtidig har de tilført nye elementer som bidrar til en unik atmosfære og styrker det biologiske naturmangfoldet.

Kandidat 3: Treetop Ekne
Katrine Ingebrigtsen og Johannes Skilbrigt har skapt en attraksjon med Treetop Ekne. De viser hvordan man kan bygge nytt samtidig som de bevare og forsterker naturens kvaliteter. Gjennom Treetop Ekne har de utviklet et svært spennende konsept for opplevelse og overnatting der naturens atmosfære spiller hovedrollen.