Paviljongen pusses opp

Paviljongen på torget skal framstå i ny drakt til maidagene. Råttent treverk skal byttes og den skal males opp. 

Denne uka ble musikkpaviljongen fra 1923 kledt inn i stillas og presenninger. Tilstanden til paviljongen har vært dårlig. For å redde den fra ytterligere forfall skal råttent treverk i bærende konstruksjoner byttes, og paviljongen skal vaskes og få to strøk linoljemaling. Etter at arbeidene er ferdig vil den igjen framstå som et smykke i den historiske parkaksen.

I en vanskelig økonomisk kommunesituasjon er det viktig å ta vare på eksisterende viktige og historiske bygninger som er mye brukt i mange sammenhenger. Det er deler av en bevilgning på 300.000 kroner til infrastruktur i sentrum som brukes på jobben. 

Ambisjonen er å få ferdigstilt arbeidene til 1. mai, men dette avhenger av været framover. Den er kledt inn for å sikre at maling kan foregå selv om det regner. 

Musikkpaviljongen representerer en viktig del av historien til Trehusbyen Levanger. Den ble bygget etter initiativ og donasjon fra Sigurd Normann, og fikk en forhøyet plassering i byrommet midt mellom fire hestekastanjer.  Byggverket er inspirert av antikken, og sannsynligvis bygger etter standardtegninger laget av J. Holmgren i 1922. Paviljongen har et hvelvet tak som bæres av ti søyler, og danner et rom med radius på ca. 2,5 m. Hver søyle avsluttes med et Kapitél, med en krans av utsmykning langs gesimsen. Søylene er omkranset av et halvhøyt stakitt. Snekkermester Olaus Tiller dreide søylene til paviljongen. Han hadde snekkerverksted i sidebygningen til Håkon Den Godes gate 33. I takhvelvingen var det opprinnelig tenkt en forgyllet stjerne av messing, men om det ble gjennomført er usikkert. Den historiske parkaksen viser et godt eksempel på de typiske norske byparkene som ble etablert på siste del av 1800 tallet med grønne kvartaler og paviljonger.