Retningslinjer

Her kan du lese retningslinjene for Levanger kommunes kunstordning. Disse ble vedtatt i Driftsutvalget 14. juni 2023.

1. Definisjon og formål

 

Ordningen skal bidra til at kunst av høy kvalitet skal prege det offentlige rom i kommunen, ute som inne. Ordningen skal være fleksibel slik at budsjettrammer for det enkelte kunstprosjekt fastlegges på bakgrunn av behovet for kunst i forhold til arkitektur, nære omgivelser og i en større by-, steds- og landskapsmessig sammenheng. Videre skal det være en gjennomtenkt sammenheng mellom valg av kunst, plassering av denne og kommunens planer for utvikling av byens og stedenes offentlige rom. Det skal legges vekt på nyskaping og kunstnerisk kvalitet og relevans i prosjektene som prioriteres. Dette er i samsvar med kommuneplanens samfunnsdel der det står: «I Levanger kommune er kunst, kultur og kulturarv en viktig drivkraft for utvikling og verdiskaping.»

 

2. Omfang

 

Retningslinjene gjelder profesjonelle kunstprosjekt i tilknytning til nye og eksisterende kommunale bygg, anlegg og friluftsområder i Levanger kommune.
Retningslinjene
anvendes også ved investeringer i leide bygg og bygg der kommunen er part i eierfellesskap. Innkjøp av kunst og mottak av gaver er også omfattet av retningslinjene.

 

3. Økonomi

 

Inntil 1 % av kommunens totale investeringsbudsjett kan settes av til kunstordningen.
F
ølgende investeringer inngår ikke i avsetningen:

  • IKT, datateknologi og velferdsteknologi
  • Renovering av bygninger og ENØK-tiltak
  • Kjøp av bygninger og tomteareal
  • Fornying og utskifting av utstyr og anleggsmidler
  • Alle investeringer innenfor selvkostkapitlene

Midlene følger ikke det enkelte investeringsprosjekt, men fordeles ut fra en helhetsvurdering. Kunstmidlene skal fordeles etter en vedtatt årsplan. Denne handlingsplanen skal revideres årlig og være grunnlaget for fordelingen av midlene i budsjett/økonomiplan.

 

4. Ansvar og oppgaver som må ivaretas

 

  1. Utarbeiding av handlingsplan med forslag til disponering av midler til de enkelte prosjekt. Planen utarbeides i samråd med kommunens ulike bestillerfunksjoner, økonomienheten og faggrupper i kommunen
  2. Involvering i det enkelte bygg- og anleggsprosjekt der kunstnerisk utsmykking inngår.
  3. Ivaretakelse av all kontakt med KORO, inkludert skriving og oppfølging av søknader.
  4. Arbeid med ekstern finansiering av ulike prosjekter.
  5. Administrering av kontrakter og honorar til kunstneriske konsulenter.
  6. Utarbeiding av instrukser om drift og vedlikehold på bakgrunn av utvalgenes sluttrapport. Veiledning av de som har det daglige ansvaret for vedlikehold.
  7. Etablering og vedlikehold av register over kommunens kunst.
  8. Administrering av innkjøp av kunst og mottak av gaver i form av kunstverk.
  9. Opprettholde jevnlig dialog med TSSK som regionalt kompetansesenter for kunst i offentlig rom. Bidra til å styrke faglige nettverk for kunst i offentlig rom i regionen.
  10. Revidering av handlingsplan årlig.

5. Kunstutvalg

I det enkelte prosjekt opprettes det et kunstutvalg bestående av:

  • 1 representant for oppdragsgiver
  • 1 representant for arkitekt/landskapsarkitekt
  • 1 representant for bruker av bygg/anlegg
  • 1 kunstfaglig prosjektleder

Den kunstfaglige prosjektlederen leder utvalgets arbeid.

Ved gaver til kommunen av større kunstverk eller ved større bidrag til kunstverk, kan giver tiltre kunstutvalget med en ekstra representant. 

Kunstutvalgets oppgave er blant annet å utarbeide forslag til kunstplan innenfor det vedtatte kunstbudsjettet i prosjektet. Nødvendige ressurser for deltagelse i kunstutvalget avsettes i budsjettet for det enkelte bygge- /anleggsprosjektet.

Ved beløp som er mindre en kr. 100 000,- opprettes det ikke et eget kunstutvalg. Representant fra enhet kultur/konsulent har ansvar for innkjøp av kunst i samråd med representant for det enkelte bygg/anlegg.

I noen prosjekter, for eksempel mer langsiktige prosjekter der kunsten er en del av større byutviklingsprosesser, kan det være ønskelig med andre former for kunstfaglig ledelse og kuratering. Slike avgjørelser tas på faglig grunnlag. TSSK og KORO kan benyttes som rådgivende instanser.

6. Kunstplan

Kunstplan utarbeides etter KOROs retningslinjer. Kunstplanen godkjennes av enhet kultur som har det formelle ansvaret for gjennomføringen av prosjektet.

7. Kunstfaglig prosjektleder

Det anbefales at kunstfaglig prosjektleder oppnevnes i forbindelse med oppstart av skisseprosjekt. Kunstfaglige prosjektledere og konsulenter honoreres etter gjeldende tariff og reise og diett dekkes etter statens satser. Kunstfaglig prosjektleder engasjeres av enhet Kultur. TSSK (Trøndelag senter for samtidskunst) kan benyttes som rådgivende instans. Det er tilrådelig at stillingen utlyses i KORO’s konsulentnettverk. Standard kontrakt utarbeidet av KORO benyttes.

8. Engasjement av kunstner

Kontrakt mellom kommunen og kunstner(e) inngås etter standard kontrakt fra KORO.

9. Rapportering

Ved engasjementets start skal kunstfaglig prosjektleder fylle ut budsjettskjema for honorar og administrative utgifter. Kunstutvalget orienterer jevnlig kommunen om framdriften i prosjektet. Ved overlevering av prosjektet utarbeides en sluttrapport i tråd med KOROs retningslinjer og skjema.

10. Overtakelse og godkjenning

Med mindre annet er avtalt overtas Verket ved en overtakelsesforretning. Kunstneren skal varsle Kunstkonsulenten fjorten dager før Verket antas å være ferdigstilt. Levanger kommune sørger for å innkalle til overtakelsesforretning.

Partene har plikt til å møte på overtakelsesforretning. Unnlater én av partene å møte uten gyldig grunn, kan den andre parten gjennomføre overtakelsesforretningen alene.

Kunstneren skal levere en kort beskrivelse av hvilke materialer som er brukt ved utførelsen av Verket, og gi opplysninger av betydning for fremtidig renhold og vedlikehold. Disse beskrivelser og opplysninger skal gis på eget dokumentasjonsskjema som fastlegges av Levanger kommune. Skjemaet skal leveres Levanger kommune i ferdig utfylt stand senest ved overtakelsesforretningen.

Med mindre annet er avtalt er Kunstneren forpliktet til å oppbevare skisse, modeller og prøvetrykk eller lignende til overtakelsesforretning er avholdt.

10. 1 Protokoll

Det skal føres protokoll over overtakelsesforretningen, som skal angi:

  • hvem som er til stede
  • mangler som påvises
  • frist for utbedring av påviste mangler og tidspunkt for eventuell etterbefaring
  • hvorvidt Verket overtas eller nektes overtatt

Protokollen skal undertegnes av de som var tilstede. Partene skal ha hvert sitt eksemplar av den underskrevne protokollen.

 

​​​​​10. 2 Levanger kommunes rett til å nekte overtakelse

Levanger kommune kan nekte å overta Verket hvis det ved overtakelsesforretningen påvises vesentlige avvik fra det som er avtalt. Det samme gjelder dersom det ikke er fremlagt avtalt dokumentasjon for at Verket oppfyller krav til forsvarlig teknisk løsning og standard, og for at det er i samsvar med bestemmelser gitt i lov, forskrift eller rammetillatelse og øvrige bestemmelser som måtte komme til anvendelse.

Hvis Levanger kommune urettmessig nekter å overta Verket, skal overtakelse anses å ha funnet sted.

 

10.3 Virkninger av overtakelse

Ved overtakelse inntrer følgende virkninger:

  • a) Risikoen for Verket går over fra Kunstneren til Levanger kommune.
  • b) Kunstnerens plikt til å holde Verket forsikret opphører

11. Innkjøp av kunst

Ved innkjøp av kunst i kommunal regi skal godkjent kunstkonsulent benyttes.

12. Innkjøp av kunst til gaver

Kunstfaglig rådgiver/ kompetanse skal benyttes ved innkjøp av kunst til gaver i kommunal regi.

13. Mottak av gaver i form av kunstverk

Administrator for ordningen forvalter disse gavene i samråd med kommunedirektøren og eventuelt med brukere av bygg/anlegg. 

14. Drift og vedlikehold

Kunstutvalget for det enkelte kunstprosjekt utarbeider en instruks om drift og vedlikehold for det enkelte kunstverk. Dette vil være forpliktende for den enkelte eier (skole, institusjon el andre) innenfor de økonomiske rammene som fastsettes til formålet. Instruksen utarbeides på bakgrunn av rapport med beskrivelse fra den enkelte kunstner.

15. Revisjon

Retningslinjene revideres ved behov.