Fosterhjemsuka 2024, uke 17

Søker du et nytt kapittel? 

Fosterhjemstjenesten ønsker å komme i kontakt med dere som er litt nysgjerrig på det å være fosterhjem, og som kunne tenkt dere å vite mer.

I uke 17 vil fosterhjemstjenesten avdeling Steinkjer gjennomføre to ulike aktiviteter i Levanger, som vi håper kan gi mange innbyggere økt kunnskap om fosterhjem. Kanskje fanger vi også interessen til noen, som tar kontakt med å høre mer om det å bli fosterhjem kan passe for deres familie.

Formål: Fosterhjemsuka skal være et felles krafttak som både er opplysende og synlig, der vi søker tett samarbeid med kommuner og aktuelle samarbeidspartnere for mest mulig synlighet og dekning. 

Lokale aktiviteter i Levanger:
- Vi tyvstarter med trimbingo søndag 21 april kl. 11-14 med utgangspunkt fra Trønderhallen 

- Åpent møte om fosterhjem onsdag 24 april 19-20.30, hvor et fosterbarn, en fostermor, en biologisk søster, barneverntjenesten og fosterhjemsforeningen vil dele sine erfaringer 

For å lese mer om disse to aktivitetene, klikk deg inn via denne lenken:
Fosterhjemsuka i Midt-Norge | Bufdir 

Det er flere barn som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme. Da kan fosterhjem være et alternativ. Et fosterhjem er en familie eller omsorgsperson som tar på seg ansvaret for barn og unge som, for en kortere eller lengre periode, trenger et annet hjem enn sitt eget.

I dag er det over 200 barn som trenger et fosterhjem i Norge. Flere av disse barna har ventet lenge, og det er en nasjonal utfordring å få flere til å bli fosterhjem. Barna som trenger fosterhjem, er som alle andre barn: de er ulike. Både i bakgrunn, erfaring, alder og personlighet. Felles for alle er behovet for voksne som kan gi trygghet og omsorg. 

Når barn trenger et nytt kapittel i livet, leter vi i nærmiljøet først:
Når et barn ikke kan bo hjemme, skal den kommunale barnevernstjenesten alltid undersøke om barnet kan bo hos noen de har en relasjon til fra før av. Å flytte i fosterhjem er en stor omveltning i et barns liv. Dersom de i tillegg må bytte skole, fotballag og venner blir det en ekstra belastning. De fleste barn som skal flytte i et fosterhjem foretrekker å flytte til noen de kjenner fra før. Å bo til noen man har en relasjon til, kan gjøre overgangen til et fosterhjem lettere for barnet, og det føles trygt. 

For å bli fosterhjem må du ha tid og overskudd til å ta vare på et barn eller en ungdom. 
Du må kunne legge til rette for en trygg hverdag for barnet, der barnet kan oppleve glede og mestring. I og med at barna er forskjellige, trenger vi også et mangfold av fosterhjem. 
Både par, enslige og likekjønnede par kan bli fosterhjem. Du kan fint være 25 år og eldre. 
Og du kan fortsette i jobben din.

Blir du fosterhjem, er du ikke alene om oppgaven. Alle fosterhjem skal gjennom obligatorisk opplæring i regi av Fosterhjemtjenesten i Bufetat. Barnevernstjenesten i kommunen har ansvar for at både barnet, barnets foreldre og fosterfamilien ivaretas og får veiledning og oppfølging. 

Som fosterhjem har du en unik mulighet til å hjelpe et barn eller en ungdom til å få en ny start. Du kan være den forskjellen som gjør at barnet får en god utvikling og en god framtid. 

Ønsker du mer informasjon? Vi holder jevnlig informasjonsmøter, både fysisk og digitalt, og deltakelsen er helt uforpliktende. Finn et informasjonsmøte på fosterhjem.no.