Håndverkern, Jernbanegata 17A

Byggeår: 1903

Byggherre: Peter Følling

Byggmester: John H. Bylund

 Stilart: Inspirert av Jugendstil

Fredet: Levanger kulturmiljø, 9.november 2018

 Vernekategori: 3                                                                                                                                                                              

Historikk:

Bygården i Jernbanegata 17A ble bygget i 1903 for den private bedriften Levanger Øl og Vinsamlag. Byggherre var garver Peter Følling, som i flere perioder var ordfører i Levanger. På denne tiden var det ikke som som i dag at staten hadde alle rettigheter til salg av vin og brennevin. Byggmester for den rikt detaljerte bygården var John H. Bylund. 

I 1912 ble den vakre bygården solgt til Levanger Håndverkerforening. Foreningen ble stiftet i 1863, som en av de første i landet, og den første i Nordre Trondhjems Amt. Ved stiftelsen var det innmeldt 42 aktive og 6 passive medlemmer. en første formann eller ”direktionsordfører” som var tittelen den gang var bokbindermester Forseth. Byens festlokale var i mange år i andre etasje.

Håndverkerforeningen hadde stor betydning i lokalsamfunnet,  og var engasjert i blant annet bankvirksomhet, sosiale velferdstiltak, kulturbidrag og gjenoppbygging av byen etter de to katastrofebrannene. Da håndverkerforeningen ble stiftet i 1863 var utsiktene til skoleutdannelse for den alminnelige mann bare små. Et av de første initiativene var derfor å opprette en «søndagsskole for læredrenge» hvor det ble undervist i skriving, regning og tegning. Foreningen var senere med og opprette en håndgjerningsskole for jenter og en husflidsskole for gutter. Skolene ble populære og ga støtet til opprettingen av skolene i området. 

Under krigen ble festlokalene rekvirert av tyskerne som satte skreddere, skomakere og elektrikere til å reparere militære uniformer og utstyr her. Levanger Forsyningsnemnd hadde kontorer i første etasje så lenge rasjoneringen varte.

Levanger Håndverkerforening solgte i 2011 eiendommen til Studentskipnaden i Nord-Trøndelag. I deres eie ble bygården satt i stand og restaurert. "Håndverkern" har opp gjennom tiden hatt mange forskjellige leietagere blant annet:  Statens Meieriskole, de tyske okkupasjonsmakter, Levanger folkebibliotek, Rørlegger Karl Brun og Levanger kommune.

Beskrivelse av bygningen:

Bygården er inspirert av jugendstil  har bevart mye av sitt opprinnelige uttrykk. Hjørnegården i to etasjer består av panelt trekonstruksjon og hovedtak tekket med lappskifer. På hjørnet er det bygget en karnapp med valmet tårnhette tekket med tungeskifer, og på toppen er det plassert to spir inspirert av nyrenessanse.

På 1950-tallet ble bygningens fasade endret med butikkvinduer plassert i hjørnet. Panel og vinduer på fasadene mot gaten ble erstattet av kopier i 1992. Opprinnelig liggende skyggepanel med fas og stående faspanel i brystning i første etasje. Brystning i andre etasje er slett utformet som langstrakte speiler. Profilert brystningslist under vinduer i andre etasje. Vinduene er krysspostvinduer med de øvre rammer inndelt i småruter i jugenstil. Pilasterformede gerikter med kannelyrer og entablaturformet overligger.

Kilder:

  • NIKU Rapport 2010
  • «Byggeskikk og estetikk i Levanger» (2013), Levanger kommune
  • «Håndverkern», i «Trehusbyen Levanger : en bok i forbindelse med stedets 1000 års jubileum» (2010), av Asbjørn D. K. Eklo 
  • «Levanger Haandværkerforening – fylkets eldste i medgang og motgang – med sin by», av Sveinung Havik, i Årbok, Nord-Trøndelag historielag (2021) Vol. 98