Innherred mat og reiseliv mot 2030 - lokal mobilisering og regionale samarbeid i fokus

Prosjektet Innherred mat og reiseliv mot 2030 er godt i gang etter oppstarten i september 2024. Målet er å styrke regionens posisjon som mat- og opplevelsesdestinasjon gjennom lokal mobilisering, kompetanseheving og nettverksbygging.

Sentrale tiltak som er gjennomført første år i prosjektet er:

  • Inspirasjonskvelder i alle kommuner
    Det er gjennomført inspirasjonskvelder i Snåsa, Verdal, Levanger, Frosta, Inderøy og Steinkjer, med over 100 deltakere totalt. Disse samlingene har bidratt til rekruttering av nye aktører og kartlegging av utviklingsbehov i bedriftene. En oppdatert kontaktliste brukes nå aktivt i videre arbeid. Etablererkurs innen lokal mat planlegges høsten 2025
  • Offentlige måltider – samarbeid med kjøkkensjefer på sentralkjøkken
    Alle seks kjøkkensjefer i regionen har deltatt i innledende møter og intervjuer. Et nettverkstreff ble arrangert 11. mars, og innkjøpsanalyse starter i april. Målet er å øke bruken av lokalmat i offentlige måltider. Målet med denne arbeidspakken er å øke bruken av trøndersk mat i offentlige måltider. Alle seks kjøkkensjefer i regionen har deltatt i innledende møter og intervjuer. 20.mai ble det arrangert felles matnettverkstreff i samarbeid med Oi! Trøndersk mat og drikke. Det gjennomføres innkjøpsanalyser for alle sentralkjøkkenene, og disse skal være ferdige i august. Utover høsten blir det individuell oppfølging i hver kommune, samt ulike kompetansetiltak.
  • Marked og distribusjon – gårdsbutikker og kompetanseheving
    Et forprosjekt for gårdsmatutsalg er i gang, med møter med seks gårdsbutikker. Kompetansetiltak innen salg og marked er planlagt, inkludert kurs under Fagdager lokalmat og en grunnmodul salg og marked planlegges gjennomført til høsten. Her vil gårdsmatutsalgene i regionen inviteres.
  • Destinasjonsutvikling – festivaler og lokale initiativ
    Innherredteltet på Trøndersk Matfestival planlegges med 60 meter matglede. Frosta, Verdal og Snåsa har egne oppfølgingskvelder under planlegging. Kursserien SMAK63 starter høsten 2025 og det jobbes målrettet med matgaver fra Innherred.

 

Veien videre
Oppfølging etter mobiliseringsmøtene inkluderer etablering av bedriftsnettverk, kurs, næringsfondssøknader og besøksordninger. Tett samhandling med Innovasjon Norge og næringssjefer blir viktig for å avklare forventninger og støtteordninger og tydelige målbare mål som justeres årlig og legges fram for styringsgruppa. Forankringen i prosjektet er bred både gjennom prosjektstyret og gjennom organiseringen av prosjektet. Under er bilde av styret og prosjektansvarlige samt bilder fra noen av mobiliseringsmøtene.

 

Lurer du på noe angående prosjektet, ta gjerne kontakt med oss!

Prosjektet er 3-årig og vi har straks gjennomført første året. Vi har satt i gang dette prosjektet fordi vi tror lokal mat er en nøkke til både næringsutvikling og identitet på Innherred og hører gjerne fra dere behov for møteplasser, kompetanse og hvordan vi kan løfte inspirasjon og matskatter på Innherred.

 

  • Kari Mette Elden, prosjektleder.
  • Vigdis Haldorsen, ansvarlig for arbeidspakke lokal mobilisering
  • Gunn Bratberg, ansvarlig for arbeidspakke offentlig måltid
  • Lars Erik Jørgenvåg, ansvarlig for arbeidspakke marked, salg og distribusjon
  • Anne Haga, ansvarlig for arbeidspakke opplevelse

 

En riktig god sommer ønskes alle 😊

Her med bilde av styringsgruppa og ansvarlige i prosjektet.