Vedtekter for skolefritidsordningen (SFO) ved grunnskolene i Levanger kommune
- Eierforhold
Levanger kommune er ansvarlig for driften av de kommunale skolefritidsordningene (SFO). Kommunen driver SFO i eide lokaler.
SFO skal drives i tråd med bestemmelsene i opplæringsloven med forskrifter, rammeplan for SFO, forskrift om helse, miljø og sikkerhet og kommunens eget internkontrollsystem.
2. Åpningstid
SFO er åpent 10 måneder pr. år. Det betales for ½ måned i juni og ½ måned i august. Den daglige åpningstiden skal i regelen være innenfor tidsrommet 07.00 – 16.15, tilpasset behovet ved de enkelte skolene, men åpningstiden i SFO kan variere noe fra skole til skole. Dersom SFO er åpen på julaften, nyttårsaften og/eller onsdag før skjærtorsdag stenger SFO kl. 12.00.
SFO er stengt på skolens planleggingsdager, i øvrige skolefridager og i skoleferier gis tilbud ut fra behov ved den enkelte skole. Om behovet er lavt, kan rektor beslutte å holde stengt, dersom bemanningskostnadene ved å holde åpent vurderes som uforholdsmessig høye.
Den enkelte SFO kan ha ulikt tilbud i sommerferien. Det betales en egen fastsatt dagspris for dager man benytter sommer-SFO.
3. Målgruppe og opptakskriterier
SFO er et tilbud til barn før og etter skoletid i 1. til 4.klasse, og for barn med særskilte behov fra 1. til 7.klasse. Barn med særskilte behov defineres som barn med varige funksjonsnedsettelser som medfører omfattende og vedvarende behov for bistand, og som har tilrettelegging innenfor ordinær undervisning og eventuelt individuelt tilrettelagt opplæring – jfr Oppl.l § 11-6.
Rektor ved skolen er opptaksmyndighet.
Barn kan tilbys plass ved annen SFO dersom det ikke er grunnlag for drift ved nærskolen.
4. Formål og innhold
Rammeplan for SFO skal ligge til grunn for arbeidet i SFO. Skolefritidsordningen skal legge til rette for leik, kultur- og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesser hos barna med utgangspunkt i SFO`s verdigrunnlag.
5. Leke- og oppholdsarealer
SFO drives i skolens lokaler. SFO skal ha leke- og oppholdsarealer som er tilpasset aktiviteten som drives.
6. Trivselsregler
Det skal lages egne trivselsregler for SFO, basert på verdiene i formålsparagrafen i opplæringsloven, rammeplanen for SFO og skolereglene for levangerskolen. Det legges vekt på medvirkning fra barna i SFO i utarbeidelse av trivselsreglene.
7. Ledelse og bemanning
Rektor har faglig og administrativt ansvar for SFO. I tillegg skal det være en daglig leder for SFO som rektor kan delegere myndighet til. Leder for SFO skal ha relevant utdanning, og ha avsatt tid til forberedelser og administrativt arbeid i henhold til avtaleverket.
Bemanningen i SFO skal som regel være inntil 15 barn pr, voksen. Bemanningen skal tilpasses barnas alder, og eventuelle behov for særskilt oppfølging av enkeltbarn.
8. Foreldrebetaling:
Kommunestyret fastsetter satser for foreldrebetaling i forbindelse med den årlige budsjettbehandlingen. Manglende betaling kan føre til at foresatte mister retten til å benytte SFO.
Skolefritidsordningen er gratis i kjernetiden (12 timer/uke) for barn på første til tredje trinn. For barn fra øvrige klassetrinn gjelder regelen om at om kostnadene for en plass i SFO overstiger 6 % av den samlede inntekten til husholdningen, har familien rett på redusert pris etter søknad.
For SFO-tilbudet til barn med særskilte behov på 5. til 7. trinn er det ingen foreldrebetaling.
Ved for sein henting påløper et gebyr fastsatt i forbindelse med kommunestyrets årlige budsjettbehandling.
9. Oppsigelse av plass
Tildelt plass på SFO opprettholdes inntil foresatte sier opp plassen, eller når barnet går ut av 4.klasse eller 7.klasse, dersom barnet har særskilte behov, jf pkt 3. Endring og oppsigelse av plass må skje elektronisk med en måneds varsel, regnet fra den første i påfølgende måned.
10. Oppdatering av vedtekter
Vedtekter for SFO revideres i sin helhet én gang hver valgperiode, og fortrinnsvis innen valgperiodens to første år.
Kommunedirektøren, i samråd med rektorer og ledere i SFO, gis fullmakt til å gjøre mindre endringer i vedtektene i tråd med kommunale eller statlige føringer, så lenge endringene ikke er av prinsipiell art.