1 Innledning
Plan- og styringssystemet - Helhetlig planlegging
Kommuneloven legger til rette for lokalt folkestyre, et sterkt og representativt lokaldemokrati med aktiv innbyggerdeltakelse, kommunal tjenesteyting, utøvelse av offentlig myndighet og samfunnsutvikling til beste for innbyggerne. Det kreves at kommuner skal være effektive, tillitsskapende og bærekraftige (§1-1). Videre krever kommuneloven at kommuner skal utarbeide samordnede og realistiske planer for egen virksomhet og økonomi og for lokalsamfunnets eller regionens utvikling (§14-1).
Plan- og bygningsloven pålegger kommunene å planlegge etter loven for å sikre bærekraftig utvikling til beste for den enkelte innbygger, samfunnet og framtidige generasjoner (§ 1-1).
Samfunnsutviklingen påvirkes av mange, og å planlegge etter loven skal hjelpe oss med å håndtere kompleksitet og samordne ulike aktører og statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Minst én gang i hver valgperiode, senest ett år etter konstituering, skal kommunestyret vedta en kommunal planstrategi som skal omfatte en drøfting av strategiske valg for samfunnsutviklingen, herunder langsiktig arealbruk, miljøutfordringer og sektorenes virksomhet, og en vurdering av kommunens planbehov i valgperioden (§ 10-1).
Formålet med planstrategien er i henhold til Veileder for kommunal planstrategi å gi retning for planleggingen og klargjøre hvilke planoppgaver kommunen bør starte opp eller videreføre for å legge til rette for ønsket utvikling. Planstrategien skal styrke den politiske styringen av hvilke planoppgaver som skal prioriteres for å møte kommunens utfordringer, og er et verktøy for bedre samhandling om planoppgaver mellom kommunalt og regionalt nivå.
Kommuneloven, Plan- og bygningsloven, Folkehelseloven og Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2019–2023 koblet til FNs bærekraftsmål og menneskerettighetene og Regional planstrategi 2020-2023, skal legges til grunn for utviklingen.
Som grunnlag for drøfting av strategiske valg for samfunnsutviklingen er det utarbeidet en helhetlig samfunnsanalyse. Her beskrives utviklingstrekk for områder med betydning for videre utvikling i kommunen. Beskrivelsene bygger på gjennomganger av relevant kunnskapsgrunnlag, Basert på utviklingstrekkene vurderes det hvilke utfordringer og muligheter Levanger som lokalsamfunn og kommuneorganisasjon står overfor i årene som kommer, og som må tas hensyn til ved valg av mål og strategier i planverket.
KOMMUNESTYRETS LEDERSKAP I SAMFUNNSPLANLEGGINGEN SIKRES VED AT
PLANSTRATEGIEN
- gir retning for bærekraftig samfunnsutvikling og rammer inn kommunale planprosesser
- klargjør hvilke planoppgaver som skal prioriteres