- Flere dukker opp på arrangementer og vi ser at flere, både yngre og eldre, tilbringer tid i biblioteket, enten for å lese, gjøre lekser, treffe venner osv. Dette er vi veldig glade for – og skulle ønske vi hadde enda flere sitteplasser og koselige områder der folk kan møtes, sier biblioteksjef Yngvild S. Knudsen. Til sammen hadde vi 73 små og store arrangement, møter og foredrag for voksne, 65 arrangementer for barn og 9 utstillinger i 2022. Dette inkluderer klassebesøk, møter og eksterne aktører som holder arrangement i våre lokaler, forteller Knudsen.
Levi Henriksen og Torbjørn Solstad i samtale under Levanger Litteraturfestival 2022.
Espen Rønning
Lev Litt (Levanger Litteraturfestival) ble arrangert for 5. gang i april med gjester som Levi Henriksen, Flying Seagulls, Victoria Kielland og Maria Navarro Skaranger.
Lesekampanjen Sommerles for barn mellom 1.- 7. klasse går mellom 1. juni og 31.august. – I 2022 hadde vi rekordstor deltakelse med en økning på 10% fra året før, og det er vi veldig fornøyde med, sier barne- og ungdomsbibliotekar, Jenny Austmo Wågan.
Skeiv uke i Levanger
2022 var Skeivt kulturår, og hele landet markerte at homofili har vært lovlig i Norge i 50 år, noe som selvsagt preget enkelte av arrangementene våre, sier biblioteksjefen. Vi var med og arrangerte Levangers første markering av Pride i september, som ble en hel uke med arrangementer i samarbeid
Luca Dalen Espseth og Molly Øxnevad.
Levanger bibliotek
med FRI Innherred, Kirkens bymisjon, Levanger Unge Sanitetsforening m.fl. Mange arrangører slengte seg på det som ble Skeiv uke, blant annet Levanger kirke, Nord Universitet, Havna Scene og flere skoler. På biblioteket hadde vi foredrag om å leve som trans i Norge, skeiv Lunsjbokprat, Pride-verksted, lesestund for barnehager med Torill Tombola og dragbingo.
I tillegg hadde vi utstillingen Biroller, levert av Nynorsk kultursentrum og Skeiv prat med forfatter Molly Øxnevad og Luca Dalen Espseth som en del av markeringen av Skeivt Kulturår.
Podkast og prosjekt
Podkasten vår, Les Litt, der det diskuteres bøker, film og musikk og ulike tema i litteraturen, ble lastet ned 2450 ganger i 2022, og vi fortsetter i 2023. Les Litt kan høres på Spotify og der du ellers laster ned podkast, sier Knudsen.
Levanger bibliotek har vært meråpent i ett år og én måned.
- Meråpent bibliotek innebærer at lånere kan bruke bibliotekets fasiliteter fra kl. 07.00 til 23.00, alle dager i året, også fridager/søndager, uten at personalet er på plass, forklarer biblioteksjefen. Siden november 2021 har over 890 personer registrert seg som brukere av meråpent bibliotek, og biblioteket håper på mange flere i 2023. - Når vi tusen, blir det litt feiring! Registrer deg som bruker på nett, i appen Bibliofil eller kom innom oss, så fikser vi det, oppfordrer Knudsen.
Levanger bibliotek mot en bærekraftig framtid
I mai 2022 startet prosjektet «Levanger bibliotek mot en bærekraftig framtid» som er støttet av Nasjonalbiblioteket. Anke Sommer-Lilleenget er prosjektleder og jobber med å undersøke muligheter for utvidet og ny aktivitet i biblioteket, og mer samskaping med innbyggerne om innhold og aktivitet.
Anke Sommer-Lilleenget og Robert Mosling reparerer mobiltelefon.
Espen Rønning
- I løpet av høsten har vi hatt mange test-arrangementer i samarbeid med andre, med fokus på sirkulær økonomi, blant annet sykurs, bokugleverksted for barn og Teknosløyd, der mobiler og elektroniske duppeditter ble (forsøkt) reparert. Vi har åpnet det gamle avisrommet for denne typen aktivitet. – Dette er et stort rom vi ønsker å utnytte potensialet til, sammen med innbyggerne i Levanger. Hva tenker du kunne foregått her inne? Det jobbes fram mot nytt kulturbygg i Levanger, men mens vi venter tenker vi å gjøre det beste av det vi har. Her inne ønsker vi oss symaskiner og annet utstyr etter hvert. Nå kan du bruke rommet til å lese, spille spill, vi vil ha verksteder og arrangementer her inne – og vi ønsker oss innspill fra hva DU kan tenke deg å gjøre der inne, oppfordrer prosjektleder Anke Sommer-Lilleenget. Rapport fra prosjektets første år kan du se her. (PDF, 2 MB)
Planer for 2023
- I 2023 gleder vi oss til flere ting. Det første skjer allerede 30. januar. Da møtes lokalpolitikere og lederen for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, til samtale om gode klima- og miljøtiltak for Levanger kommune. Lev Litt 2023 går av stabelen 20.-22. april, med besøk av blant andre Helene Flood, Ingeborg Arvola, Marte Hallem og Klovnen Knut. I september arrangerer vi Skogheim-seminaret sammen med Falstadsenteret.
- Informasjon om arrangementer og aktiviteter på biblioteket får man med seg på nettsida vår, og ved å følge oss på Friskus og Facebook, avslutter Knudsen.
Topplister i 2022
Her ser du hvilke bøker som var mest populær hos Levanger bibliotek i 2022. Statistikken viser fysiske bøker, e-bøker og e-lydbøker er ikke inkludert.
- Utlånet økte med 8,7% sammenlignet med 2021. Det ser vi oss veldig fornøyd med, utlånet ligger omtrent på samme nivå som i 2019, og da er ikke utlån av e-bøker og e-lydbøker talt med, forteller Knudsen.
Norsk fantasy for barn på toppen
Norske Malin Falch har gjort stor suksess med Nordlys-serien, og henne finner vi på 1., 4., 5., 7. og 10. plass med Trollriket på toppen, etterfulgt av Portaltreet. Første del, Vikingene og orakelet, Reisen til Jotundalen og Kråkesøstrene. I tillegg finner vi gjengangeren Kazu Kibuishi på lista, med bøker i serien Amuletten. Siste bok i serien kom ut i 2018, men i år kommer endelig bok nr. 9 i den populære serien.
Når det gjelder faglitteratur for barn, er boka Kropp er topp for barske barn av Anne Østgaard mest populær. Dette er en fargerik bok med humoristiske og lærerike rim om kroppen og dens funksjoner. Illustrasjonene myldrer av detaljer. Boka egner seg både til høytlesning og til å lese selv for ganske ferske lesere. I fjor lurte mange på Hvordan lager man en baby av Anna Fiske, mens i år er spørsmålet: Hvordan begynner man på skolen av samme forfatter, som ligger på 6. plass! Denne boka passer for alle skolestartere, og tar for seg små og store spørsmål barn kan ha om skolestart, og ufarliggjør overgangen fra barnehage til skole.
Ungdom har lest mest norske forfattere, på toppen troner Sharif Gulraiz med Hør her’a fra 2020, som handler om 15 år gamle Mahmoud som vokser opp i en pakistansk familie i Oslo, det er sommerferie, onkel Ji fra er på besøk fra hjemlandet, og Mahmoud får jobben med å introdusere han for den norske kulturen. Her harseleres det med både pakistansk og norsk kultur, men etter hvert skjønner man også den litt mer alvorlige undertonen i boka. Debutanten og barneskolelærer Sharif har fått strålende anmeldelser og vant Debutantprisen for barne- og ungdomslitteratur og LOs Litteraturpris 2022. Boka ble nominert til Brageprisen, Uprisen, Bokbloggerprisen og Bokhandlerprisen og er i tillegg solgt til flere land. Ellers er serien Halve kongeriket av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug populær, som kretser rundt tvillingparet Margrethe og Karl Johan, der sistnevnte er tronarving til Norges konge, og deres liv på videregående i Oslo, der vanlige ungdomsutfordringer kombineres med litt uvanlige utfordringer man har som ung og kongelig. I fjor kom filmen Royalteen ut på Netflix som er basert på første boka i serien, Arvingen. Bok nr. 6 i serien kommer i 2023. Ellers ser vi at emneknaggen #booktok på TikTok har ført mange ungdommer til biblioteket som har fått tips om bøker via sosiale medier, noe som er en spennende trend, sier barne- og ungdomsbibliotekar, Jenny Austmo Wågan.
De voksne
Jenny Wågan formidler litteratur under den populære Lunsjbokpraten på Levanger bibliotek.
Espen Rønning
Av de 20 mest utlånte bøkene, er elleve av forfatterne norske, men på toppen ligger en fransk boksensasjon, skal vi tro anmelderne. Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin er den desidert mest utlånte skjønnlitterære boka for voksne i år, og er lånt ut hele 116 ganger. - Boka har fått svært gode omtaler, og har blitt kalt verdens vakreste bok. Har du ikke lest den, har du sjansen nå når ventelisten har blitt litt kortere, så kan du bedømme selv, sier biblioteksjefen. Ellers er det mye krim på topplista, der flere av våre norske forfattere dominerer, blant annet Jo Nesbø med Blodmåne, Jørn Lier Horst med Grenseløs og Anne Holt med Det ellevte manus.
Når det gjelder faglitteratur for voksne, troner Abid Raja på topp med sin selvbiografiske Min skyld – en historie om frigjøring. Han har fått selskap på 4. plass av sin søster, Abida Raja, med Frihetens øyeblikk som kom ut høsten 2022. Ellers ligger som alltid bøker om kjøreopplæring høyt oppe. Disse bøkene er av naturlige årsaker jevnt utlånt, og vi har utgaver på engelsk og arabisk i tillegg til norsk. Andre bøker som kommer høyt opp og viser tendenser i samfunnet er På vei: norsk-ukrainsk ordliste av Elisabeth Ellingsen. Norsk grammatikk og håndarbeid preger også topplisten.
TV-spill og digitale tilbud
FIFA-turnering i høstferien er populært.
Espen Rønning
På biblioteket kan du også låne TV-spill til ulike konsoller som PS4, PS5, Xbox og Nintendo Switch. I år som i fjor ligger Super Mario 3D Allstars på Nintendo Switch på topp, etterfulgt av Minecraft Dungeons: Ultimate edition på PS4. Ellers dukker Mario opp på flere plasseringer på topplista, og det er Nintendo Switch som lånes mest ut for tida. IT-konsulent og ansvarlig for e-media, Espen Rønning, lover å kjøpe inn flere nye Switch-spill i 2023.
- I tillegg til bøker og TV-spill låner vi ut vinylplater, film, brettspill, tidsskrifter og microbit-sett. Biblioteket tilbyr også flere digitale løsninger og apper, som BookBites der du kan låne ebøker og lydbøker, Flipp, som gir deg tilgang til massevis av ukeblader og magasiner, Pressreader for aviser fra hele verden, Filmoteket og Filmbib, som er strømmetjenester for film. Alt helt gratis for deg som har lånekort på biblioteket, forteller Rønning.
Topp 10 skjønnlitteratur for barn
1
|
Trollriket
|
Malin Falch
|
2
|
Hundemannen
|
Dav Pilkey
|
3
|
Bukkene Bruse drar til Syden
|
Bjørn Rørvik
|
4
|
Portaltreet. Første del.
|
Malin Falch
|
5
|
Vikingene og orakelet
|
Malin Falch
|
6
|
En klan i knipe
|
Dan Jolley
|
7
|
Reisen til Jotundalen
|
Malin Falch
|
8
|
Byen bak skyene
|
Kazu Kibuishi
|
9
|
Jakob og Neikob: Stormen
|
Kari Stai
|
10
|
Kråkesøstrene
|
Malin Falch
|
Topp 10 faglitteratur for barn
1
|
Kropp er topp for barske barn
|
Anne Østgaard
|
2
|
Guinness world records 2021
|
|
3
|
Bare Victor
|
Victor Sotberg
|
4
|
Norrøne guder
|
Johan Egerkrans
|
5
|
Dyr: helt vilt - og temmelig tamt
|
Åshild Skadberg
|
6
|
Hvordan begynner man på skolen?
|
Anna Fiske
|
7
|
Solsystemet
|
Robert Coupe
|
8
|
Hunder
|
Denise Ryan
|
9
|
Gutta i trehuset forteller vitser til de får lattersjokk
|
Andy Griffiths
|
10
|
Verdens farligste
|
Martin Von Dürenfeldt
|
Topp 10 skjønnlitteratur for voksne
1
|
Å vanne blomster om kvelden
|
Valérie Perrin
|
2
|
Jente, 1983: roman
|
Linn Ullmann
|
3
|
Fedrenes misgjerninger
|
Åsa Larsson
|
4
|
Natriumklorid
|
Jussi Adler-Olsen
|
5
|
Siste spiker
|
Stefan Ahnhem
|
6
|
Hjerteknuseren : roman
|
Anne B. Ragde
|
7
|
Blodmåne
|
Jo Nesbø
|
8
|
Zulejkha åpner øynene
|
Guzel Jakhina
|
9
|
Mentalisten
|
Camilla Läckberg
|
10
|
Når hvalene synger
|
Jojo Moyes
|
Topp 10 faglitteratur for voksne
1
|
Min skyld: en historie om frigjøring
|
Abid Q. Raja
|
2
|
Veien til førerkortet: personbil : lærebok klasse B
|
Lena Jeanette Fossheim
|
3
|
Abida Raja: frihetens øyeblikk
|
Håkon F. Høydal
|
4
|
Sy selv: verdens fineste klær til ungene
|
Stine Skoli Ommedal
|
5
|
Veien til førerkortet: arbeidsbok klasse B
|
Anne Kristin B. Tollefsen
|
6
|
Barna og seksualiteten
|
Margrete Wiede Aasland
|
7
|
Heilt spesiell: sy til flokken din
|
Kristin Thorsnes
|
8
|
Enkel norsk grammatikk
|
Liv Astrid Greftegreff
|
9
|
Villmarksgensere. 2.
|
Linka Neumann
|
10
|
Hun skrev for å leve: Min mor, Marie Takvam
|
Magnus Takvam
|