Gå til innhold Globalmeny Forsiden
Toppbilde

Kulturpris 2016 - Oddbjørn Anders Hagen

(se også ildsjelprisen 2016 - kulturstipend 2016 - frivilligprisen 2016 )


Driftskomiteen 07.12.16, sak 40/16 med begrunnelse

Kulturpris 2016 tildeles:

Oddbjørn Anders Hagen


Mottatte kandidater, sortert på etternavn (9):


19.10.16 Siv By, Ekne
Begrunnelse: Siv By var i flere år blant de fremste forkjemperne for å holde liv i den gamle samvirkelags-filialen på Ekne. Det handlet om en vikitg del omfattende begrepet bygdekultur.

Etter at Coop Inntrøndelag og Eknes innbyggere for fire-fem år siden ble enige om å ta et krafttak for den nedleggingstruede filialen, engasjerte den Ikea-ansatte småbarnsmora seg aktivt i en nedsatt trepersoners arbeidsgruppe i bygda som skulle bistå Coop med realiserbare ideer, markedsføring og og omprofilering av filialen for at den skulle ha livskraft videre. Arbeidsgruppen klarte å skape ny entusiasme og glød for filialen fra bygdefolket, men etter tre-fire år sa Coop likevel stopp.

Etter et halvt år uten butikk på bygda, tok Siv skjeen i egen hånd, sa opp jobben på Ikea og satset hundre prosent på det som er blitt en helt ny, moderne og mer allsidig fundert nærbutikk. Broren Arild By kjøpte filialbygget av Coop, og Siv stiftet foretaket Sørby Handel, oppkalt etter gården Siv eier på Ekne.

Takket være en entusiastisk kvinne med stor kreativitet og solid gjennomføringsevne er en viktig del av bygdekulturen på Ekne dermed reddet. Det å ha en nærbutikk i ei lita og aktiv bygd med 750 innbyggere betyr svært mye for bolyst, livskraft og livsglede for alle deler av bygdekulturen.

Siv har skapt en nærbutikk som er blitt et viktig treffpunkt mellom generasjonene i bygda. Butikken er viktig også for bygdas næringsliv, fritidsbeboerne, besøkende og lag og foreninger. Kort sagt alt det en bygdekultur består av.

Det er innlysende at den populære butikken også virker positivt inn på folks lyst til å flytte til Ekne, likesåvel som folks lyst til å bli boende på bygda.

I tillegg til selve butikken, som bygdefolket har trykket til sitt bryst fra første åpningsdag – som skjedde met et kanonsmell fra en kanon bygd på Ekne – satser Siv By på kafé, kunstutstillinger, lokal håndverk og mye mer.

Den nye nærbutikken er blitt selve hjerteklaffen i Eknes "blodomløp" og bygdepulsen slår raskere nå enn da bygda var uten butikk. En livskraftig og allsidig nærbutikk som den Siv Bye har skapt og fortløpende utvikler, er blitt et møtested der generasjonene treffes og handler sammen.

Eknesbygg


31.10.16 Bjørn Erik Dypdahl
Bjørn Erik Dypdahl har de siste fem til ti årene skrevet omtrent tjuetusen /20.000 kommentarer i debatter på Nettet.
De fleste kommentarene er skrevet med fullt navn i Levanger-Avisa, Verdalingen, Trønder-Avisa eller Innherred.

Dypdahl har brukt mange hundre, ja, kanskje flere tusen timer av sin fritid for demokratiet.
Andre har selvfølgelig brukt fritid for demokratiet, men Dypdahl sin debatt på Nettet har vært viktig nybrottsarbeid.

Kulturprisen 2016 eller Ildsjelprisen 2016 bør tildeles Dypdahl for å markere at debatt med fullt navn på Nettet er god kultur.

Anders Grønli


Udatert Martin Friberg PDF

(anonymt)


24.10.16 Oddbjørn Hagen
Jeg mener kulturprisen 2016 bør gå til Oddbjørn Hagen.
Han er og har vært engasjert i kulturarbeid i Levanger i flere tiår på flere fronter. Utenom dette har han vært og er han en fremragende ambassadør og gledesspreder for Levanger gjennom sin gjøglerier og regioppgaver i og utenom Levanger.
Oddbjørn Hagen er også mangeårig medlem av Levanger-oktetten, og har gjennom sitt arbeid i oktetten og på andre arenaer skapt glede og entusiasme for tusener av barn og voksne i Levanger og i andre deler av landet i snart en mannsalder. Oddbjørn fortjener denne prisen fordi han skaper livsglede og kulturengasjement på tvers av generasjoner, og fordi han setter Levanger som kulturby på kartet.

Gunnar Løvås 


12.10.16 Sveinung Havik 

Han har gjort og gjør en utrettelig jobb i Bymuseet i Levanger, nå som leder.
Han har skrevet om en rekke historiske begivenheter og hendelser fra Levanger.
En skikkelig byentusiast som står på for store deler av kulturlivet i kommunen.
Etter mitt skjønn; en meget verdi kandidat til prisen.

Arne Wahlstrøm 


31.10.16 Levangeroktetten
Jeg ha fulgt med LEVANGEROKTETIEN i 36 år, fra oppstarten med barbershops i starten, via et kjempegodt barne-TV på åttitallet. En solid utvikling fram mot dagens Oktett. Det begynner vel å bli deres tur snart.

De har underholdt, ikke bare i Trøndelag, men hele landet, og gjort stor lykke der de ha opptrått. Det er en utrolig allsidig gjeng, som har inspirert mange unge musikanter i distriktet.

De hadde bla. en fantastisk opptreden på sangerstevnet i sommer, som ble arrangert av Levanger Mannsonglag og Skogn Mannskor. Mange opptredener, fra små bursdagsfeiringer, til store arrangement i Trondheim. De har holdt det gående, uten opphold, med øvinger og tilpasninger til arrangement, hver tirsdag i alle år!!

Beundrerinne


12.10.16 Rinnleirets venner (anonymt)

---------------

05.10.16 Rinnleirets venner
Som gammel Levangsbygg tillater jeg meg å foreslå Rinnleirets Venner som mottaker av årets kulturpris. De har gjort og gjør en kjempeinnsats
basert på mye frivillighet i ivaretakelsen av Rinnleiret. Ikke minst har de skapt et kjempeflott museum. Og yngre blir så visst ikke medlemmene,
så det kan være på tide at de får prisen.

John Arne Sandholm 


31.10.16 Skallstuggu
Skallstuggu er mitt forslag. Pga av flott oppgradering av huset og omgivelsene. Dette engasjerer folk både fra bygd og by.

Hilsen Jorunn Kolsum


14.10.16 Hallvar Skogmo
Hallvar Skogmo har fra sitt høvleri på Sjøenget, Ekne, vært av stor betydning for all restaurering av gamle bygg i trehusbyen Levanger.
Han har med alle sine høvleprofiler til paneler og listverk vært i stand til stadig å levere etter etthvert behov. Og ingen bestilling har vært for liten.

Johnny Lien 
Til toppen av siden

Publisert: 19.09.2016 09:30 Sist endret: 30.11.2017 09:48
Post: Levanger kommune Boks 130, 7601 Levanger Besøksadresse: Håkon Den Godes gt 30 ved Torvet
Tlf: 74 05 25 00 Faks: E-post: postmottak@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-fre 09:00-15:00 Åpningstid: Org.nr.: 938 58 7051