Gå til innhold Globalmeny Forsiden
Toppbilde

Folkehelse

11.01.12
Folkehelseinstituttet har publisert folkehelseprofiler for alle landets 429 kommuner. Profilene skal hjelpe lokale myndigheter til å skaffe seg en oversikt over folkehelsetilstanden i kommunen.

Hvordan er helsetilstanden hos innbyggerne kommunen? Hva bør kommunen gjøre for å forbedre den? Disse to spørsmålene fikk kommunene ansvar for å finne svar på da den nye Folkehelseloven trådte i kraft fra 1. januar i år.


=================================

Allergi
Endringer i kroppens reaksjonsmåte på stoffer som forekommer naturlig i omgivelsene våre og som i utgangspunktet er ufarlige.

  
Pollenallergi


Pollenvarsel / pollenvarsling


Bioteknologi

 
F o s t e r d i a g n o s t i k k

Genetiske undersøkelser

 
Genmodifisert mat


Genteknologi


Blodgiving
Blodbank
samler inn blod fra blodgivere og behandler og oppbevarer blod, slik at det kan brukes til blodoverføringer og andre formål.


Blodgiver
gir blod med den hensikt at dette kan overføres til medisinsk trengende. Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Pasientene og helsevesenet er avhengige av blodgivernes frivillige innsats. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger. Du gir liv når du gir blod.
Hovedregelen er at alle friske mennesker mellom 18 og 60 år kan melde seg som blodgivere og eventuelt gi blod til fylte 70 år.

 
Drikkevann
er ferskvann som kan drikkes av mennesker, og som er så rent at det kan drikkes uten å påføre menneskekroppen skader.


Ernæring
E-stoffer
er en fellesbetegnelse på stoff som blir tilsatt mat og drikke for å øke holdbarhet, erstatte sukker eller gi bestemte farger, smak eller konsistens. Bokstaven E står for at stoffene er EU-godkjent.


Grønn resept
skal vri behandlingen av livsstilssykdommer fra medikamenter til sunn kost og mer fysisk aktivitet. En grønn resept er en "kontrakt" som angir type, frekvens og dosering av for eksempel fysisk aktivitet, som legen og pasienten har blitt enige om i fellesskap.


Kosthold - Mat - Matvarer
Et sunt kosthold skal dekke våre behov for nødvendige næringsstoffer og sikre en tilfredsstillende regulering av blodsukkeret. Ved et fornuftig matinntak skal vi også unngå eller redusere overvekt. Et sunt kosthold forebygger livsstilssykdommer, spesielt hjertekarsykdommer

 
Næringsmiddel - Næringsmidler
enhver matvare og drikkevare (inkludert drikkevann) og enhver annen vare som er bestemt til å konsumeres av mennesker med unntak av legemidler

 
Tilsetningsstoffer - Tilsettingsstoffer
tilsettes næringsmidler for å oppfylle et bestemt teknologisk behov, "konserveringsmidler og antioksidanter", "fargestoffer", "søtstoffer" og "diverse".

 
Fysisk aktivitet
Grønn resept
skal vri behandlingen av livsstilssykdommer fra medikamenter til sunn kost og mer fysisk aktivitet. En grønn resept er en "kontrakt" som angir type, frekvens og dosering av for eksempel fysisk aktivitet, som legen og pasienten har blitt enige om i fellesskap.


Trening
*

Trim
*

Gift

Blåskjellvarsel

 
Forgiftning
*

Giftig - Giftinformasjon
*

Løsemiddel
*

Innemiljø
Hygiene
*

Inneklima
*

Renhold
*

Organdonasjon

Donor - Organdonor
*

Donorkort
*

Skadedyr

Flått
*

Hodelus
*

Husbukk
*

Kakerlakk
*

Lus
*

Maur
*
Møll
*

Mus
*

Rotter
*

Skadedyrsbekjempelse
*

Skadedyrskontroll

Strålevern
Radioaktivitet
*

Radon
*

Stråling
*

UV-stråling
*

UV-varsel
*

UV-varsling
*

Støy

Støyklage
*

Støyskjerming
*

Trafikkstøy
*

Tobakk

Nikotin
*

Røykeavvenning
*

Røykeslutt
*

Røykestopp
*

Røyketelefonen
*

Røykfri
*

Røyking
*

Snus
*

Tobakksskade
*

 

 

 

 

Publisert: 19.02.2009 08:43 Sist endret: 17.01.2012 20:12
Post: Levanger kommune Boks 130, 7601 Levanger Besøksadresse: Håkon Den Godes gt 30 ved Torvet
Tlf: 74 05 25 00 Faks: E-post: postmottak@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-fre 09:00-15:00 Åpningstid: Org.nr.: 938 58 7051