Plan- og utviklingskomiteen 22.01.14 - sak 6/14 - Reguleringsendring reguleringsplan Levanger sentrum

Marthe Veie - klikk for personkort
Saksbehandler: Marthe Veie
Arkivsaknr:  202013/5540

UtvalgMøtedatoSaksnr.
Plan- og utviklingskomiteen 22.01.14 6/14

Rådmannens forslag til vedtak:

Forslag til reguleringsendring for reguleringsplan Levanger sentrum, sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn iht. plan- og bygningslovens § 12-10

Forslag til plankart 19.12.13 PDF  -  JPG (nettbrett)

Forslag til reguleringsbestemmelser PDF

Forslag til planbeskrivelse PDF

Registrering 1. etasje pr. 20.09.13 PDF - JPG (nettbrett) -  utlagt 21.01.14

• Innspill til varsel om oppstart

Bakgrunn

Flere av gårdeieren i Levanger sentrum som eier bygårder hvor første etasje i dag er regulert til forretning, kontor ønsker omregulering til boligformål. Utenfor sentrum er det lokalisert store forretningsarealer som gir sterk konkurranse til handelen i sentrumskjernen, dette gjelder i hovedsak kjøpesentrene på Moan. Gjeldende reguleringsplan er fra 2007 og situasjonen med tanke på bruk av første etasjer er endret siden den gang. Det er derfor behov for å foreta en ny vurdering.

Dagens situasjon

Hovedtyngden av den daglige handelen i Levanger foregår i dag på Moan. I tillegg er det handelsområder i sentrum, da i hovedsak i Kirkegata og Håkon den Godes gate. Forretningene i sentrum må konkurrere mot handelsområdene på Moan, noe som har ført til en endring i tilbudet i sentrum. Sentrum har blitt en arena for en annen type handel en tidligere. Det er ikke lenger bare handel det dreier seg om, men også opplevelsen rundt handleturen er viktig. Trehusbebyggelsen i Levanger er med på å skape en god ramme for denne typen opplevelser.

Henviser til vedlagt planbeskrivelse for mer utfyllende beskrivelse.

Kriterier som er lagt til grunn for vurderinger for hvor det forslås at kravet til næring i 1.etasje opprettholdes er:

• Konsentrerte og attraktive handelsområder.
    Handel og næringsvirksomhet er en drivkraft i all byutvikling og en forutsetning for at bysentre skal være attraktive.
  • Bevare næring i Kirkegata.
    Kirkegata har tidligere vært hovedgata for handel i Levanger, og den er i dag hovedferdselsåren hvor folk møter byen og det er derfor viktig at denne har et bymessig preg.
  • Bevare tilgjengeligheten til Sundet.
    Dette da området historisk sett har vært viktig for utviklingen av Levanger by.

Henviser til vedlagt planbeskrivelse for mer utfyllende beskrivelse.

Konklusjon

Kravet om forretning i første etasje foreslås opprettholdt i de fleste områdene hvor dette gjelder i dag, dette da handel og næring er viktig for å oppnå en positiv byutvikling. I enkelte områder gis det muligheter for bolig helt ned på gateplan, dette er områder som ligger i utkanten av sentrumskjernen og hvor det i dag i hovedsak er boligbebyggelse. I tillegg foreslås det også at det åpnes for bolig over 1. etasje for noen eiendommer hvor det i dag er ren næringsregulering.

Områder hvor kravet om forretning/kontor opprettholdes er markert med rødt/blått, områder hvor det åpnes for bolig i 1.etasje er markert med grønt. - klikk for større kart

Vedlagte planforslag og reguleringsbestemmelser er revidert slik at de er i henhold til ny Plan- og bygningslov fra 2008.

Publisert: 05.05.2011 09:50 Sist endret: 22.01.2014 16:49