Byggeskikkprisen 2020 tildelt Vatn gård, Åsen

Levanger kommune gratulerer Inger Johanne Todal Morset og Vidar Dahl fra Vatn gård med Byggeskikkprisen 2020!

På forbilledlig vis har de skapt et innovativt prosjekt som sørger for at historien og stedets identitet bevares og utvikles for framtiden!

På midten av 50- tallet etablerte det norske forsvaret seks betongbunkere for lagring av våpen og ammunisjon på et inngjerdet område på gården Vatn i Åsen. Ved den kalde krigens slutt avviklet forsvaret sine lagre og de solide bygningene forsvant sakte inn i vegetasjonen. Tanken var at disse skulle rives.

Men eierne Inger Johanne Todal Morset og Vidar Dahl ville det annerledes. Det unike bygningsmiljøet som består av flere historiske bygninger og de seks bunkersene fra den kalde krigen tilfører området en unik tidsdybde. Drevet av idealisme og ønsket om å gjøre noe som betyr noe for andre, har de på forbilledlig måte tatt ut potensialet som ligger i de gamle betongbunkerne og styrket et verdifullt kulturmiljø.

Den lille landsbyen av betongbunkere har fått nye funksjoner, og er åpnet for publikum. Her serveres det mat i Bistroen, arrangeres filmfestivaler, konserter og produseres både film og glasskunst. Egne studioleiligheter tilbyr opphold for kunstnere.

Prosjektets bærende prinsipp, både i form og innhold, er å ta utgangspunkt i det som finnes fra før og videreutvikle dette med enklest mulig tiltak. De endringene som er gjort er bevisst synlige for at historien skal kunne leses. De små gjennomtenkte inngrepene og en transformasjon som appellerer til ny bruk, tiltrekker seg både kunst- og kulturmiljøer, besøkende og lokalbefolkning.

De originale ståldørene og den militærgrønne fargen er bevart som historiske spor, mens det er skåret ut åpninger til nye vinduer og glassdører bevisst plassert for å spille på potensialet som ligger i landskapet utenfor. Som en tydelig kontrast til den militærgrønne betongen har nye vinduer og glassdører fått karmer i rødt eller lys grønn. Fargene er et bevisst valgt for å skille offentlige og private funksjoner.

Prosjektet er et forbilledlig eksempel på bærekraftig kvalitet der bevaring og gjenbruk av eksisterende bygninger og materialer er i fokus på alle nivåer. Interiørene forsterker idéen om gjenbruk med en nøktern og gjennomført materialbruk. Kunstneriske innslag beriker opplevelsen, tilfører en unik estetisk kvalitet og gir en lun og ekte atmosfære.

Med utgangspunkt i et unikt kulturmiljø i forlengelsen av Vatn gård mot idylliske Hammervatnet har eierne tatt i bruk kulturarven som ressurs for utvikling.

Gjennom «vern gjennom ny bruk» har de skapt en unik attraksjon – en kulturell og gastronomisk møteplass som samler kunstnere, besøkende og innbyggere i Åsen.

Byggeskikkprisen 2020 - Vatn gård, Åsen

Publisert: 16.12.2020 15:31 Sist endret: 23.12.2020 09:54