Gå til innhold Globalmeny Forsiden
Toppbilde

Skogheimseminaret 2021

Velkommen til Skogheimseminaret 2021! I år setter vi fokus på pandemi og sosial ulikhet. Her finner du informasjon, program og lenker til billettsalg.


Dag Skogheim (1918-2015) var forfatter, arbeiderdikter og dokumentarist. Han kom opprinnelig fra Sømna, men bodde på Levanger store deler av sitt voksne liv og fikk en viktig rolle i lokalsamfunnet her. Skogheim var opptatt av fellesskap, rettferdighet og de svakes rettigheter, intensjonen med Skogheimseminaret er å holde hans perspektiv i hevd gjennom litteratur og samtale. Tema for årets seminar er pandemi og sosial ulikhet.Olav Duun - helse og sykdom: Foredrag med professor emeritus Jostein Holmen

Olav Duun er kjent for sine skildringer av eksistensielle utfordringer og har flere beskrivelser av sykdom, ulykker og død. Duun skriver om et bredt spekter av sykdommer vi ikke finner i Norge i dag, men som er dagligdagse i land bare en kort flytur unna. Med økende antibiotikaresistens og vaksinemotstand, er det ikke utenkelig at disse sykdommene på nytt kan dukke opp her og Duuns litteratur kan bli skremmende aktuell.

Jostein Holmen er professor i medisin og forfatter av boka Dagar til å leva, og dagar til å døy: med «doktorblikk» på helse og sjukdom i Olav Duuns diktning.

Gratis inngang. Krever påmelding. Skogheimforedraget 2021: #DuErFlokken
Årets skogheimforedrag holdes av Ingeborg Senneset

Ingeborg Senneset er journalist, forfatter og styremedlem i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN. Hun er også meddommer i Oslo tingrett, utdannet sykepleier, foredragsholder, og tidligere blogger og redaktør. Hun jobber med debatt, kommentar og nyheter. Senneset har markert seg innenfor tema som psykiatri, helse, menneskerettigheter, kritisk tenkning, vitenskap, religion, antisemittisme, vaksinemotstand, monarki, humanisme og mediekritikk.

Kunstnersamtale med Anne-Karin Furunes

Billedkunstner og arkitekt Anne-Karin Furunes bor og arbeider i Stjørdal, i det som tidligere var Nylænne tuberkulosehjem for barn. I årenes løp har mange av de tidligere pasientene kommet tilbake for å se stedet. Deres fortellinger og minner, samt fotografier fra stedet har vært en tilbakevendende referanse i arbeidene hennes. Gjennom bildepresentasjon og kunstnerens egne fortellinger vil publikum få et godt innblikk i Anne-Karin Furunes’ kunstneriske arbeid og de problemstillingene som har opptatt henne.
Samtalen ledes av kurator Anne-Gro Erikstad.

Dørene åpner kl. 18.30.
Inngang: 150,-/310,- (festivalpass)

 

Åpning av Skogheimseminarets kunstutstilling 2021

Med arbeider av Anne-Karin Furunes og Eivind Hofstad Evjemo m.fl.  

Filmvisning: Et lite vindu mot historien – et portrett av Dag Skogheim (2019)  Presentasjon av filmen v/ regissør Eivind Hofstad Evjemo.

Eivind Hofstad Evjemo er forfatter, regissør og kurator. Han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner (2009) og har gitt ut både romaner og dikt. Siden 2015 har han vært redaktør for Cappelen Damms antologi Signaler. 
Filmen Et lite vindu mot historien er basert på Evjemos møter og samtaler med Dag Skogheim og hadde premiere under Skogheimseminaret 2019. 

Anne-Karin Furunes er billedkunstner, arkitekt og professor ved Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Hun er kjent for sine monumentale portretter, ofte basert på fotografiske forelegg fra historiske arkiver, og den spesielle perforeringsteknikken som hun har utviklet gjennom mange år som aktiv billedkunstner. Furunes stiller ut jevnlig både nasjonalt og internasjonalt.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd.

Gratis inngang. Krever påmelding.

 

Mette Skogheim 

Mette Skogheim er Dag Skogheims datter. Hun har blant annet jobbet ved Trøndelag Teater og Turneteateret. Hun deler noen av sine erfaringer med det å være datter av en engasjert og skrivende far.

Gjenstandene forteller

Vi ser på medisinsk utstyr fra Sykehusmuseet, brukt til behandling av tuberkuløse pasienter, og utstyr produsert da Covid-19 kom til Norge. Sykepleier og koordinator ved Sykehusmuseet i Levanger Bodil Runde viser og forteller.

Sild, snaps og samtale: Fra spanskesyken til korona

En samtale om sykdom og samfunn, før og nå. Halvannet år med koronapandemi har gjort noe med oss som samfunn og som mennesker. Hvilke sosiale, psykologiske og menneskelige følger har sykdommen hatt?

Hilde Gunn Slottemo, professor i historie ved Nord universitet, og Steinar Krokstad, professor i sosialmedisin ved HUNT forskningssenter trekker opp noen historiske linjer når det gjelder å forstå sykdom i et samfunnsperspektiv.
 

Konsert med Nikolas Wade & The Ramblin`Crowd

Etter å ha klatret seg til semifinaler i Norske Talenter 2019 med backingbandet The Ramblin’ Crowd, er countryartist Nikolas Wade klar til å kjøre på for fullt! Med egenskrevne låter og et knippe favorittlåter fra hans største helter lover Wade et repertoar fullspekket med ærlig musikk.


Dørene åpner 18.00. Strømsøegården serverer Sildeplanke bestående av 4 sorter sild, sildesalat og rugbrød for 199,- samt annen servering
Inngang: 220,-/310,-(festivalpass)

Foto:
Ingeborg Senneset: Kristoffer Myhre
Anne-Karin Furunes: Kalle Eriksson
Eivind Hofstad Evjemo: Birgit Solhaug
Hilde Gunn Slottemo: Lise M. Stangvik
Nikolas Wade & The Ramblin Crowd: Kjell Heggelund

Publisert: 18.06.2021 13:51 Sist endret: 15.09.2021 13:45
Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-tors10-18 , fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14, søn stengt Org.nr.: 938587051
Nettredaktør: Espen Rønning Ansvarlig redaktør: Yngvild S. Knudsen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS

En del av Levanger kommune Levanger kommune