Gå til innhold Globalmeny Forsiden
Toppbilde_leslitt

Privatarkiv

Privatarkiver er dannet av arkivskapere som står utenfor offentlig forvaltning. Privat arkivmateriale har ikke vært omfattet av lovregulering på samme måte som offentlige arkiver; private arkivskapere er for eksempel ikke forpliktet til å avlevere sine arkiver til for eksempel Riksarkivet i Oslo eller regionale arkiv. Her vil du finne store og små arkiv etter ikke-offentlig virksomhet som blir viktig kildemateriale for fremtidig forskning og historieskriving.

I kommunearkivet for Levanger, som oppbevares på Dora i Trondheim, finnes også noen privatarkiv. Det er vel og bra, men det har vist seg opp gjennom årene at svært mange personer ikke ser verdien i å ta vare på slikt materiale, det være seg protokoller og papirer fra lag, organisasjoner og næringsliv, brev og papirer fra privatpersoner, aviser, bilder i form av negativer eller kopier, jubileumsskrifter, kart, slektsopptegnelser, for bare å nevne noen få områder.

Vi hører dessverre ofte at verdifullt materiale er havnet på dynga ved opprydding, dødsfall eller flytting. Derfor har biblioteket og historielaget over år samlet inn og registrert privatarkivaler fra kommunen, og presenterer nå dette for første gang her. Men fortsatt er det mye som mangler.

NB! Har du tips om arkiv eller kilder som kan være av interesse, setter vi stor pris på om du kontakter oss. Bruk gjerne e-post ( biblioteket@levanger.kommune.no eller tlf. 74052900
om du har spørsmål om privatarkiv.

Se hva som er registrert i privatarkivet

Publisert: 21.10.2009 12:25 Sist endret: 07.08.2015 11:40
Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-tors10-18 , fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14, søn stengt Org.nr.: 938587051
Nettredaktør: Espen Rønning Ansvarlig redaktør: Yngvild S. Knudsen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS

En del av Levanger kommune Levanger kommune