Gå til innhold Globalmeny Forsiden
Toppbilde

Lokalhistorisk samling

Levangers historie tok til med en kjærlighetshistorie - trolig den vakreste i norrøn litteratur. Det er en god start!

I dag lever historia videre på Levang gjennom   ... ”Raud Vinter” og ”Marsimartnan”... og med lokale museer som hver på sin måte forvalter områder av lokale, regionale, nasjonal og til dels internasjonal betydning. Alle har en aktiv samfunnsrolle som speiler fortid og nåtid i kommunen. (Falstadsenteret, Bymuseet i Levanger, Levanger Fotomuseum, Rinnleirets Venner, Skogn Museumslag,  Ytterøy Bygdetun) og Åsen Museum og Historielag).

I Lokalhistorisk avdeling på biblioteket kan du finne mye mer om det som har skjedd i småbyen Levanger og i bygdene omkring – Ekne, Frol, Markabygda, Mule, Okkenhaug, Skogn, Ytterøy og Åsen – fra de tidligste tider og fram til i dag. Levangers lokale hukommelse  finnes alltid på hylla, og ofte kan du treffe på flere hjelpsomme eksperter.

Det er tusen år siden islendingen Gunnlaug Ormstunge var på Levanger, og det har skjedd utrolig mye siden da. Derfor kan du være stolt av kulturarven og heimplassen din. 

Vi har begynt å legge ut noe lokalhistorisk stoff i Wikipedia, og jobber også med å digitalisere deler av samlinga, slik at mer blir lettere tilgjengelig.

Vi samarbeider med Levanger Historielag og Levanger Bygdeboknemd.  Siden 1981 har historielaget gitt ut årboka og i serien "Skogn Historie" kommer det også ut nye bøker. Den siste handler om "Gårds- og kulturhistorie Nesset - gnr.1-19. B. VII", som også kan bestilles fra biblioteket. Både Historielaget og Bygdeboknemda har styre- og arbeidsmøter på biblioteket. I bibliotekbutikken kan du også kjøpe/bestille lokalhistoriske bøker 

Bildebasen www.levangerbilder.no er også et samarbeid med historielaget og bygdeboknemda, og er jubileumsgaven til innbyggerne i Levanger. Det er både gamle og nye bilder i basen. Det er bilder fra hele kommunen og av ulike type motiv. Basen blir for tida ikke oppdatert, men det er mange bilder å søke etter, og det er mulig å bestille.

Siste tirsdag i måneden 11.00 - 13.00 er Slektsnemnda i Levanger Historielag å treffe for deg som har spørsmål eller behov for hjelp angående slektsforskning.

Slekt og Data Levanger har faste møter høst og vår. På hvert møte presenteres et tema i tillegg til slektsprat over en kopp kaffe. Alle møter er lagt til mandager og starter kl. 19.00 og ender opp ca. kl. 21.00. Møtedatoer kommer fortløpende.

Slektsforskerdagen arrangeres i oktober og mer informasjon kommer i kalenderen.
Alle nye og gamle slektsforskere er velkomne!
For kontakt: leder@nt.slektogdata.no

Dette finner du i lokalavdelinga
Fagbøker
Folketellinger
Gårds- og slektshistorie
Kirkebøker
Klipparkivet
Levangersamling
Lokalhistoriske videofilmer
Skjønnlitterære bøker
Tidsskrift

Interessante lenker
Bygdebøker
Bildarkivet på Jamtli (Östersund)
Erlandsen, Andreas: Biographiske
Efterretninger om Geistligheden i
Trondhjems Stift

Historie fra hele landet (Historie.no)
Kulturmiljøfredning i Levanger (video)
Kulturminner i Norge (Levanger)
Levanger 2011
Levangerbilder
Marsimartnan
Munkeby kloster (video til nedlasting)
NIKU's arkeologiske registreringer i Levanger sentrum sommeren 2011 (pdf)
Lokalhistoriewiki.no
Røra-sia
Slektsforskning
St Olavsvegen 
Trondheimsbilder 
Verdalsbilder

Publisert: 13.02.2009 14:32 Sist endret: 27.03.2020 16:09
Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-tors 10-18, fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14, søn stengt Org.nr.: 938587051
Nettredaktør: Espen Rønning Ansvarlig redaktør: Yngvild S. Knudsen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS

En del av Levanger kommune Levanger kommune