Gå til innhold Globalmeny Forsiden
header2

Friby

Forfattere i mange deler av verden utsettes for trusler og forfølgelse. PEN International rapporterer hvert år rundt 1 000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere. Dette er forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg sin grunnleggende rett til å ytre seg. Levanger ble friby høsten 2014.

Levangers andre fribyforfatter var Gunel Movlud (2016-2018)
Gunel kommer fra Jabrayil i Aserbajdsjan. Som barn opplevde hun å bo midt i en konfliktsone da krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia brøyt ut, i 1993. Hun har bodd 5 år i flyktningleir og ble tidlig bevisst brudd på menneskerettigheter, sosiale tabu og likestillings- og minoritetsspørsmål. Dette engasjementet har også preget hennes karriere som journalist. Movlud studerte teatervitenskap, men har jobbet som undersøkende journalist siden 2006.

Gunel Movlud

l 2013 ble Gunel Movlud tvunget til å forlate Aserbajdsjan på grunn av forfølgelse fra myndighetene. Hun undersøkte og kritiserte den anti-armenske propagandaen og massekorrupsjonen i landet. Hun skrev også om mangel på demokrati og ytringsfrihet, og i tillegg kritiserte hun de undertrykkende patriarkalske samfunnsstrukturene.

Siden hun kom til Levanger har hun fortsatt å jobbe for Meydan-TV, hun har deltatt på Litteraturfestivalen på Lillehammer, Litteraturhuset i Oslo og hun mottok Frihetsprisen for forfulgt, kvinnelig forfatter under Ord i Grenseland 2017.

Bibliografi:
Darkness and Us (2004)
5 XL (2011)
Response to the Late Afternoon (2013)

Hun har også oversatt blant annet Oman Ra av Viktor Pelevin, Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marquez' og Rødt og svart av Stendahl.

Les mer om Gunel her:
https://www.icorn.org/article/voice-equality-and-democracy
https://www.ordigrenseland.no/ord-i-grenselan-prisen
https://az.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnel_M%C3%B6vlud

 

Levangers første fribyforfatter var Mamon Jabari (2014-2016).

Jabari er en syrisk novelleforfatter og journalist.

Bilde av Mamon JabariMamon har også publisert en rekke artikler og kronikker i ulike arabiske og internasjonale aviser, flere syriske aviser som Eneb Baladi, Hinta og Yassari. Han skriver hovedsakelig om de politiske hendelsene som finner sted i Syria. Han har dokumentert overgrep mot journalister og media siden utbruddet av protestene i mars 2011 som senere utviklet seg til dagens borgerkrig. Han er en sterk kritiker av syriske myndigheter i spørsmål knyttet til menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

ICORN

ICORN, det internasjonale fribynettverket, ble etablert for å tilby forfulgte forfattere et fristed, eller en friby, hvor de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å frykte for å bli sensurert eller kneblet. ICORN formidler forfattere til fribyene, og bidrar til kommunikasjon mellom fribyene og forfatterne som til enhver tid er en del av nettverket.

Administrasjonssenter i Stavanger

ICORN ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus. I januar 2010 ble ICORN offisielt etablert som en uavhengig, internasjonal medlemsorganisasjon. Et internasjonalt styre er valgt for den nye organisasjonen, og generalforsamlingen, bestående av representanter fra medlemsbyene, er ICORNs høyeste organ.

ICORNs administrasjonssenter i Stavanger drives i nært samarbeid med de andre norske fribyene, samt Norsk PEN og PEN International. Særlig viktig er samarbeidet med PENs Writers in Prison Committee som har oversikt over forfattere som er forfulgt og trenger beskyttelse i verden.

http://icorn.org/

PEN

Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921 av John Galsworthy i England, som en internasjonal litterær forening.

 Forkortelsen står for "Poets, Essayists and Novelists" eller "Poets, Editors and Novelists" - derom strides de lærde. I hvert fall er det en forkortelse som er konstruert for å danne ordet "PEN". Norsk PEN ble stiftet som nasjonal underavdeling av Johan Bojer i 1922.

Norsk PEN har kontor i Litteraturhuset i Oslo.

http://www.pen-international.org/
http://www.norskpen.no

Publisert: 18.05.2015 13:00 Sist endret: 14.03.2019 14:14
Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-Tor 10-18 Fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14 Søn stengt Org.nr.: 974035928
Nettredaktør: Espen Rønning Ansvarlig redaktør: Vidar Lund Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS

En del av Levanger kommune Levanger kommune