Toppbilde_leslitt

Ti på topp i 2021

Hvilke bøker var mest populær hos Levanger bibliotek i 2021? Her ser du våre ti mest lånte bøker. Kanskje får du et tips eller fler?

Statistikken viser fysiske bøker, e-bøker og e-lydbøker er ikke inkludert.

- Utlånet økte med 12 % fra 2020. Det ser vi oss veldig fornøyd med, utlånet er på vei tilbake til tall fra normalåret 2019. I 2020 opplevde vi en stor økning på digitale lån gjennom appen BookBites. Stengte bibliotek samt en stor tiltakspakke til ebøker fra Nasjonalbiblioteket førte til denne eksplosive økningen. I 2021 har biblioteket vært åpent som vanlig og tiltaksmidlene fra 2020 fulgte ikke med, så der har lånet gått litt ned, men likevel har altså det totale utlånet gått opp, sier Knudsen

Trønder på toppen for barn
Victor Sotberg fra Steinkjer, kjent fra NRK og YouTube, troner på toppen av lista med hele 29 utlån av hans Bare Victor, basert på hans oppvekst.

Line Renslebråten lå på topp i fjor, men hun er fortsatt med blant de 20 mest utlånte bøkene, med henholdsvis Dyr som gjemmer seg og Under polarisen. Bøkene om våre flotte dyrearter med nydelige illustrasjoner fenger, samt at Renslebråten har vært på flere skoler i Levanger i 2021 gjennom Den Kulturelle skolesekken. Dyr dominerer på lista over faglitteratur for barn, men også Jenteboka av Nina Brochmann og Elin Støkkan Dahl, og Hvordan lager man en baby? av Anna Fiske har slått an.

Amuletten-serien av Kazu Kibuishi ligger på topp på skjønnlitteratur for barn i år igjen, og er representert med 7 bøker på topp 10 og tar hele pallen. Serien har vært superpopulær i flere år, og havner stadig på topplista. Første bok kom ut i 2015, og det er 9 bøker i serien.

Andy Griffiths med Gutta i trehuset er en annen klassiker. Vi har nå kommet til bok 11 i serien. Bøkene handler om Andy og Terry som har bygget verdens største og sprøeste trehus som stadig får flere etasjer. I bok 11 finner vi en knusemaskin, en geysir og en dyp dragehule, samtidig som det har sneket seg inn et virus.

Norske Malin Falch har gjort stor suksess med Nordlys-serien, og henne finner vi på 7 og 11. plass med Kråkesøstrene og Reisen til Jotundalen. Hun er nå aktuell med 5. bok i serien, Portaltreet del 1. – Vi kan med trygghet si at humor og fantasy for barn er slagere og fyller hele topplista, sier barne- og ungdomsbibliotekar, Siri Okkenhaug Bævre.

De voksne
Av de 20 mest utlånte bøkene, er tolv av forfatterne norske. Hekneveven av Lars Mytting er desidert mest utlånt, 124 ganger. Dette er bok to i trilogien om Hekne-slekta fra den oppdiktede bygda Butangen i Gudbrandsdalen. Den kommer etter Søsterklokkene, som også var svært mye utlånt da den kom. Lucinda Riley ligger på andre plass, med Den savnede søsteren som er bok 7 i serien om de syv søstrene. Serien De syv søstre handler om syv adoptivsøstre og deres jakt etter hvor de kommer fra. Hver søster får en roman. Serien er inspirert av legendene rundt stjernebildet De syv søstre. Forfatter Lucinda Riley døde uventet i 2021, til fansens fortvilelse da bok 8 i serien var påbegynt. Nå er det klart at sønnen ferdigstiller denne. Ellers er det mange kjente forfattere på lista som selger mye bøker – og dermed også er mye utlånt. – Jeg vil likevel trekke fram Grethe Bøe, som ga ut sin debutroman, Mayday i 2021. Den havnet på 15. plass på utlånstoppen. Bøe satser på politisk krim, en sjanger vi oftere ser menn skrive i, sier ansvarlig for skjønnlitteratur, Ylva Almås Haugan.

Når det gjelder faglitteratur for voksne, dominerer bøker om kjøreopplæring. – Disse bøkene er av naturlige årsaker jevnt utlånt, og vi har utgaver på engelsk og arabisk i tillegg til norsk. Det er gledelig at vi kan bidra til at flere tar førerkort, og vi har ofte innom lånere som har bestått førerprøven og vil dele det med oss, sier fagbibliotekar Vivi-Ann Svendsen Rotmo.

- Vi ser at strikking er fremdeles en hobby som er svært populær. Vi får stadig forespørsler om å kjøpe inn strikkebøker og noen ønsker kan vi møte, mens andre ønsker prøver vi å løse på andre måter, som å låne inn fra andre bibliotek.

- Biografien om Abid Raja så vi tidlig kom til å bli lest av mange. Den vant også Bokhandlerprisen for 2021. Vi mennesker liker å lese om profilerte mennesker, og Abid Raja som mangeårig politiker og nå sist kulturminister var nok mange nysgjerrige på, sier Svensen Rotmo

TV-spill populært
På biblioteket kan du også låne TV-spill til ulike konsoller som PS3 og PS4, Xbox og Nintendo Switch. Utlånet har økt med 10% fra 2020. På topp ligger Super Mario 3D Allstars, etterfulgt av God of War og Port Royale 4. - I tillegg til bøker og TV-spill låner vi ut vinylplater, film, brettspill, tidsskrifter og microbit-sett, sier Espen Rønning.

Topp 10 skjønnlitteratur for voksne

Topp 10 faglitteratur for voksne

Veien til førerkortet

Lena Jeanette Fossheim

C: verdens fineste klær til ungene

Stine Skoli Ommedal

Villmarksgensere 2

Linka Neumann

Norsk kvinnehistorie på 200 sider

Hege Duckert

Klompelompe: turstrikk

Hanne A. Hjelmås

Best sammen

Maren Teien Rørvik

Min skyld

Abid Q. Raja

Ny på veien (førerkortet på arabisk)

Ibrahim Abu-Salah

Bli god i matte med mattedama 8.-10. klasse

Vibeke G. Fængsrud

The road to your driving licence

Dagfinn Moe

Topp 10 skjønnlitteratur for barn

Byen bak skyene

Alveprinsen

Det hemmelige rådet

Vikingene og orakelet

Malin Falch

Steinvokterens forbannelse

Gutta i trehuset med 117 etasjer havner i fengsel

Andy Griffiths

Flukten fra Lucien

Ildfuglen

Kråkesøstrene

Malin Falch

Gutta i trehuset med 104 etasjer må skaffe ti millioner kroner (ellers!)

Andy Griffiths

Publisert: 13.01.2022 09:09 Sist endret: 13.01.2022 14:59

Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no