Annerledesåret 2020

2020 ble et rart år, og det vises også på bibliotekstatistikken. På noen områder går det kraftig ned, mens på andre har korona hjulpet til med et skikkelig puff!

-  Levanger bibliotek var stengt fra 12. mars til og med 4. juni. I tillegg hadde vi kortere åpningstider enn normalt i juni måned. Kombinert med at alt av arrangementer ble avlyst fra 12. mars t.o.m august har dette gitt et tydelig utslag på både besøkstallet og antall utlån. Tallenes tale er tydelig. Vi har gått fra 67 368 besøk i 2019 til 41 206 i 2020. Aktive lånere gikk fra 3462 til 3040, og førstegangslån fra den fysiske samlingen til egne lånere dalte fra 49 031 til 36 340. Det var som forventet i annerledesåret 2020, sier biblioteksjef Yngvild Sudenius Knudsen ved Levanger bibliotek.

Hentebibliotek
Men helt stengt var ikke biblioteket.

- I mai tilbød vi hentebibliotek alle hverdager – et nytt konsept som bredte om seg i bibliotek over hele landet da samtlige var koronastengt. Take-away-konseptet viste seg å fungere like godt på bøker som på mat - lånerne bestilte bøker på nett, via appen Bibliofil eller over epost/telefon. Vi pakket bøker for harde livet, og lånerne hentet dem i vindfanget på biblioteket. Mange benyttet seg av dette tilbudet, forteller Knudsen og sier at Levanger bibliotek tilbyr hentebibliotek også i januar i år for folk i risikogrupper eller som av ulike årsaker ikke ønsker å oppsøke biblioteket.

– Da kan du ringe eller sende epost, så pakker vi bøkene for deg. Vi vurderer fortløpende om dette tilbudet vil fortsette, forteller Knudsen.

Arrangement
- Fram til mars hadde vi et tett program med mye ulike arrangement, og bokbad med Brageprisvinner Nina Lykke hadde hele 160 tilskuere.

Et annet arrangement som virkelig trakk folk var foredraget om Fosenbåten med Aage Arnold Haugan i forbindelse med Marsimartnan. Da fikk vi inn 60 gjester midt på dagen. Dette arrangementet har vi planer om å gjenta i løpet av vårhalvåret i 2021 også, sier Knudsen.

Planene for vårhalvåret var mange, blant annet Levanger biblioteks årlige litteraturfestival, LevLitt, som skulle gå av stabelen i april, og samarbeidsprosjektet med Falstadsenteret «Veteraner i nåtid – I krigens kjølvann». Men fra mars og ut sommeren ble alt av arrangement avlyst.

- Takket være velvillige forfattere, foredragsholdere, paneldeltagere og andre involverte fikk vi utsatt disse to og flere andre arrangement til høsten 2020, sier Knudsen. Vi hadde et godt program i høst, og fikk øvd oss på å holde arrangement med smittevern i fokus. Tommestokken ble godt brukt for å sørge for meter’n mellom stolene, forteller hun.

-Arrangementene i høst var godt besøkt, og vi opplevde at folk var glade for å få delta på kulturarrangement igjen, sier Knudsen.

Spillturnering på nett
Flere digitale arrangement så dagens lys i 2020.  I oktober arrangerte biblioteket i samarbeid med Bibliogames en digital turnering i Fortnite, der lag fra hele landet konkurrerte med hverandre.

Hver torsdag kl. 12.00 har Levanger bibliotek tilbudt Lunsjbokprat, der bibliotekarene presenterer bøker for publikum.

– Lunsjbokprat er veldig populært og ble et savn for mange. Dermed begynte vi med digitale lunsjbokprater, der vi presenterte bøkene i Instagram og Facebook stories. På den måten tror jeg vi også har nådd ut til flere med enn det vi vanligvis gjør med fysisk Lunsjbokprat i biblioteket. Dette er noe vi vil fortsette med, uavhengig av korona, og i høst har digitale og fysiske lunsjbokprater gått parallelt, forteller Knudsen.

Bookbites
- I løpet av våren gikk vi over til en ny app for e-bøker – Bookbites.  Her kan du låne e-bøker og e-lydbøker helt gratis, og får samme lånevilkår som med en fysisk bok, forklarer Knudsen.

På grunn av stengte bibliotek fikk Bookbites en pangstart. Utlån av e-bøker i 2019 var på 3087. I 2020 ligger det på 7104. Utlån av e-bøker og e-lydbøker har steget med 132% fra 2019!

– En helt formidabel økning som er kjempegøy å se! Utlånet av e-bøker er fortsatt høyt og vi regner med det blir mer og mer brukt fremover. Mer av midlene vi har til kjøp av litteratur vil gå til e-bøker i framtiden, forsikrer Knudsen.

Publisert: 15.01.2021 13:29 Sist endret: 17.01.2021 22:39

Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-tors 10-18, fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14, søn stengt Org.nr.: 938587051