Historie - om Marsimartnan

Marsimartnan 2017 blir den 27. i rekken av arrangerte i moderne tid.

Marsimartnan i Levanger har lange tradisjoner, og kan spores helt tilbake til vikingetiden. I slutten av februar hvert år fylles trehusbyen av handelsreisende og besøkende fra fjern og nær. Her kan du oppleve konserter, museer, den historiske sjøgata, tivoli, utstillere, lokal mat og drikke, og ikke minst den tradisjonsrike fakkelnatta fredagskvelden!

Marsimartnan er regionens fremste kulturmartna med fokus på «ekte vare» i alle ledd både når det gjelder handel, kultur og folkefest.

Den moderne Marsimartnan

I mars 1991 oppsto den moderne Marsimartnan etter 50 års dvale, delvis med nytt innhold, men med solid kulturhistorisk forankring.
Marsimartnan gjennomføres i forbindelse med Mattisdag i månedsskiftet februar / Mars hvert år. Hvert år oppnevnes det en komite som arbeider med Marsimartnan.

Ekte vare:

Handel:
I utstillingsbodene på torvet og på Dampskipsbrygga blir det presentert ekte varer i form av mat, klær, brukskunst og andre varer.

Handelsstanden i Levanger sentrum har også ekstra fokus på ekte vare og kvalitet når de presenterer sine varer denne uka.

Kultur:
Marsimartnan tilbyr kulturaktiviteter i hele byen disse dagene. Det starter med åpninga av Marsimartnan torsdag formiddag, så går det slag i slag med kulturaktiviteter både fra scener, på torvet, i butikkene på dagtid og på utestedene om kveldene.

Fakkelnatta:
Marsimartnans kulturelle høydepunkt er fakkelnatta, den gjennomføres alltid fredagskvelden i Marsimartnan. Da slokkes alle lys og Levanger sentrum gjenskapes til gammeltida med levende fakkler og historiske tablåer i gata. Et fakkeltog med over 6000 mennesker går ca. 2 km og passerer ca 70 ulike tablå laget av og med frivilligheten i Levanger. Etter denne seansen er det duket for årets største folkefest når restaurantene og utestedene åpner dørene og tilbyr fakkelfester til langt på natt. Alle er ute fakkelnatta!

Beliggenhet
Levanger ligger en time fra Trondheim og en halv time fra Trondheim Lufthavn Værnes. Midt i hjertet av fagre Innherred, er Levanger et sentrum for handel og kultur, tradisjon og historie. Levanger sentrum har vakker trehusbebyggelse og grønne lunger med nærhet til sjøen, brygger og ferje til Ytterøy.

Marsimartnan eies av kommunen men samarbeider tett med handelsstanden i sentrum og næringslivet i kommunen.

Kongelig privilegium av 1682 beskriver:

"Levanger Marked skal forblive som af Arilds tid, formedelst indkommende Jämters medhavende Vare at Jernfang og andet tienlig for Nordlands Bruug".

Marsimartnan i Levanger kan spores helt tilbake til Vikingtida. Navnet er knyttet til Mattisdag (24. februar).
Rundt år 1750 var mer enn 1500 svenske forbønder med hester på martnan og handlet med fiskere, fiskebønder og andre handlende. Martnan fortsatte fram til moderne tid, men fikk et opphold fra 40-tallet og fram til 1991.
Da gjenoppsto tradisjonen  etter 50 års dvale, delvis med nytt innhold, men med solid kulturhistorisk forankring.

Klikk for større foto

Initiativtakere for den “nye” Marsimartnan var Einar Haugan, Arne Johnsen, Arne Sivertsen og Asbjørn Andresen.
Fra svensk side bidro Bo Oskarson, Lars Henrik Berg og Bengt Ocklind.

Det sentrale spørsmalet var: Skulle en gjenskape Marsimartnan slik den var i gamle dager? Gruppen skriver at dette neppe var verken mulig eller ønskelig.
Den måtte finne sin nye form og innhold.

Selv om Marsimartnan for mange hundre år tilbake var lovfestet i Frostatingsloven, ville det være beklagelig om den skulle forsvinne. Gruppen dro derfor over riksgrensa for a få til en avtale med svenskene, og møtet ble holdt i Järpen 6. desember 1990. Resultatet ble et “lyckligt beslut om a råkes näste år på Levang”. Du kan lese mer om Marsimartnan i brosjyren «Levangermartnan gjennom tusen år» som er utarbeidet i samarbeid med Den kulturelle skolesekken.

Martnasvisa
Tekst og melodi til Martnasvisen er skrevet av Oddbjørn Hagen i 2009.

Litteraturliste - (Biblioteksøk)

Publisert: 26.10.2015 08:40 Sist endret: 23.02.2017 11:40
Tlf: 74 05 25 00 Faks: 74 08 35 40 E-post: postmottak@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-fre 09:00-15:30 Åpningstid: Org.nr.: 938 58 7051