Historie - om Marsimartnan

Marsimartnan 2018 blir den 28. i rekken av arrangerte i moderne tid.

Marsimartnan i Levanger har lange tradisjoner, og kan spores helt tilbake til vikingetiden. I slutten av februar hvert år fylles trehusbyen av handelsreisende og besøkende fra fjern og nær. Her kan du oppleve konserter, museer, den historiske sjøgata, tivoli, utstillere, lokal mat og drikke, og ikke minst den tradisjonsrike fakkelnatta fredagskvelden!

Marsimartnan er regionens fremste kulturmartna med fokus på «ekte vare» i alle ledd både når det gjelder handel, kultur og folkefest.

Den moderne Marsimartnan

Marsimartnan gjennomføres i forbindelse med Mattisdag i månedsskiftet februar / Mars hvert år. Hvert år oppnevnes det en komite som arbeider med Marsimartnan.

Ekte vare:

Handel:
I utstillingsbodene på torvet og på Dampskipsbrygga blir det presentert ekte varer i form av mat, klær, brukskunst og andre varer.

Handelsstanden i Levanger sentrum har også ekstra fokus på ekte vare og kvalitet når de presenterer sine varer denne uka.

Kultur:
Marsimartnan tilbyr kulturaktiviteter i hele byen disse dagene. Det starter med åpninga av Marsimartnan torsdag formiddag, så går det slag i slag med kulturaktiviteter både fra scener, på torvet, i butikkene på dagtid og på utestedene om kveldene.

Fakkelnatta:
Marsimartnans kulturelle høydepunkt er fakkelnatta, den gjennomføres alltid fredagskvelden i Marsimartnan. Da slokkes alle lys og Levanger sentrum gjenskapes til gammeltida med levende fakkler og historiske tablåer i gata. Et fakkeltog med over 6000 mennesker går ca. 2 km og passerer ca 70 ulike tablå laget av og med frivilligheten i Levanger. Etter denne seansen er det duket for årets største folkefest når restaurantene og utestedene åpner dørene og tilbyr fakkelfester til langt på natt. Alle er ute fakkelnatta!

Beliggenhet
Levanger ligger en time fra Trondheim og en halv time fra Trondheim Lufthavn Værnes. Midt i hjertet av fagre Innherred, er Levanger et sentrum for handel og kultur, tradisjon og historie. Levanger sentrum har vakker trehusbebyggelse og grønne lunger med nærhet til sjøen, brygger og ferje til Ytterøy.

Marsimartnan eies av kommunen men samarbeider tett med handelsstanden i sentrum og næringslivet i kommunen.

Kongelig privilegium av 1682 beskriver:

"Levanger Marked skal forblive som af Arilds tid, formedelst indkommende Jämters medhavende Vare at Jernfang og andet tienlig for Nordlands Bruug".

Marsimartnan i Levanger kan spores helt tilbake til Vikingtida. Navnet er knyttet til Mattisdag (24. februar).
Rundt år 1750 var mer enn 1500 svenske forbønder med hester på martnan og handlet med fiskere, fiskebønder og andre handlende. Martnan fortsatte fram til moderne tid, men fikk et opphold fra 40-tallet og fram til 1991.

Ideen til gjenopptakelse av Marsimartnan kom fra daværende redaktør i Levanger-Avisa, Magne Magnusson. Laila Aunet ble forespurt av arbeidsgiver, Levanger-Avisa, om å sette det hele i gang. Opptakten ble gjort i mars 1989. Den versjonen av martnan startet der den gamle Marsimartnan sluttet, nemlig med stort fokus på hest. (historikk i vedlegg)

Etter å ha gått i dybden på Marsimartnans historie, ble det synlig hvilket potensiale som lå der. Et omfattende arbeid ble lagt til grunn, og en martnaskomite ble tidlig i 1990 nedsatt med flg. medlemmer:

• Laila Aunet, Levanger-Avisa, leder av martnaskomiteen, som dro det hele i gang og ledet Marsimartnan i 10 år før den ble overdratt til Levanger kommune
  • Kolbjørn Flakne, næringskonsulent i Levanger kommune
  • Torny Meisingset Trøite, handverk- og brukskunstkoordinator
  • Karl Bernhard Myhre, plassjef, Levanger Vel
  • Frode Hallem, Kulturkontoret, Levanger kommune
  • Elling Balhald, kontaktperson mot hestemiljøet
  • Kjellrun Støp, kulturukesjef

Levanger Næringsforum fungerte som sekretariat . Fra dem deltok Arne Christian Vodahl, Anne Karin Leren Fjøsne og Ragnhild Sivert sen.

Den nyere tids Marsimartna i historisk drakt ble første gang arrangert i uke 8, 1991.

Marsimartnan ble godt mottatt av befolkningen og utviklet seg til å bli et arrangement av betydning for Levanger.

Martnasvisa
Tekst og melodi til Martnasvisen er skrevet av Oddbjørn Hagen i 2009.

Litteraturliste - (Biblioteksøk)

Publisert: 26.10.2015 08:40 Sist endret: 23.11.2017 14:52
Tlf: 74 05 25 00 Faks: 74 08 35 40 E-post: postmottak@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-fre 09:00-15:30 Åpningstid: Org.nr.: 938 58 7051