nullmobbing_topp_gronn

Visning av kart- og plandata i 3D

3D Innsyn er en webbasert kartløsning

3D Innsyn er en webbasert løsning for å vise kart- og plandata i 3D (tredimensjonal, bredde/høyde/dybde).

Løsningen baserer seg på en generell terrengmodell og ortofoto for hele landet. I Levanger og Verdal er terrengmodellen gjort mer detaljert ved å bruke data fra laserskanning og konstruerte høydekurver. Bygningene er gjort 3-dimmensjonale med den detaljeringsgraden som finnes i kartbasene våre. I områder hvor kartdataene er av litt eldre årgang vises bygningene uten tak og andre detaljer. I bebygde områder hvor vi har data fra laserskanning har vi maskinelt generert trær. Broer o.l. mangler i 3D-modellen. Det er mulig å vise plandata og andre temadata samt prosjekterte bygninger i modellen.

For å kjøre løsningen er det en fordel med en rask PC med mye internminne og bredbåndsforbindelse. Skjermkortet må ha 3D støtte og det kan være en fordel med oppdaterte skjermdrivere. Har du en stor skjerm kan det lønne seg å kjøre løsningen i et mindre vindu. Løsningen krever at Java er installert. Den fungerer dessverre ikke på Mac. Forklaring på hvordan du manøvrerer deg i modellen finnes under «Hjelp» i løsningen.

Kontaktperson: Alf Roksvåg

I 3D-visningen er det enkleste å bruke musa til å navigere med. Du beveger deg nærmere det du ser på ved å rulle musehjulet fremover, og lenger unna ved å rulle bakover. Hold nede venstre musetast mens du drar musa for å panorere, og hold nede høyre musetast mens du drar musa for å rotere visningen.
Du kan også bruke disse knappene til å navigere i 3D-vinduet:

navigasjonsknapper for 3D

- Senke synspunkt
- Heve synspunkt
- Rotere til høyre
- Rotere til venstre
- Skråtilting opp
- Skråtilting ned

Løsningen startes her: http://tema.webatlas.no/innherred/Web3D

Skjermdump:

Levanger sentrum - klikk for større bilde
Levanger sentrum