Forskningsdagene på Levanger bibliotek

Vi ønsker velkommen til Forskningsdagene 2018. I samarbeid med Nord universitet, Falstadsenteret og Trøndelag fylkesbibliotek tilbyr vi to arrangement på biblioteket. Mandag 24. september kl 12 handler det om sørsamisk avishistorie og identitet, og 26. september kl 18 arrangerer vi forskingspub om skoleheimshistorie.

Forskningsdagene - sørsamisk identitetMandag 24.9. kl 12-14: Sørsamisk identitet - fra avishistorie til dagens virkelighet
Samarbeid mellom Levanger bibliotek, Trøndelag fylkesbibliotek og Nord universitet.

Sørsamer i innherredspressen
v/Asbjørn Kolberg

Medieforskeren Eli Skogerbø skriver i 2003 at de norske mediene «langt på vei preges av stereotypiske eller konfliktfylte framstillinger» av samiske saker. Stemmer det også for Trønder-Avisa og dens forgjengere på Steinkjer og Levanger? Hvordan, og i hvilken grad, dekkes samiske saker i disse avisene i hundreårsperioden fra slutten av 1800-tallet til 1990? Hvordan er situasjonen i dag? Dette er temaet som tas opp av Asbjørn Kolberg, førstelektor ved Nord universitet.

Sørsame i dag, fra et ungt perspektiv
v/Dan-Jonas Danielsen Sparrok

Hvordan er det å være ung sørsame i dagens Norge? Hva vet skoleelever eller «folk flest» om det samiske samfunnet? Det er et par av spørsmålene Dan-Jonas Danielsen Sparrok vil besvare. Han er vokst opp i reindriftsnæringen og bor i Snåsa, har fagbrev som
stallmester og har bl.a. vært lærer i sørsamisk ved Åaerjel-samiej skuvle, den sørsamiske skolen i Snåsa. I skoleåret 2017–18 var han Samisk veiviser. Samiske veivisere er ungdom som reiser rundt i Norge og holder foredrag om samisk kultur og samfunnsforhold.

Forskningsdagene - da klokka klangOnsdag 26.9. kl 18: Da klokka klang - forskingspub om skoleheimshistorie

Samarbeid mellom Levanger bibliotek, Falstadsenteret og Nord universitet.

I første halvdel av 1900-tallet lå det flere barne- og skolehjem på Innherred: Falstad, Rostad, Røstad og Sundnes. De var forskjellige, men hadde til felles at de var institusjoner der en rekke barn var samlet over lengre tid. De var barnas skole, men også deres hjem; de var ungenes arbeidsplass, men også rammen rundt lek og liv.

Hva lå bak opprettelsen av slike institusjoner? Hvordan ble de oppfattet i sin samtid? Og hva med nå i ettertida? Hvilke pedagogiske idealer lå til grunn for disse institusjonene? Hvordan kan studier av lokale barne- og skolehjem belyse samtidas og ettertidas forståelser av barndom og oppvekst?

Slike spørsmål vil danne utgangspunkt for tre korte foredrag på en forskningspub. Den arrangeres i samarbeid mellom Levanger bibliotek, Falstadsenteret og Fakultet for lærerutdanning, kunst- og kulturfag ved Nord universitet.

Foredragsholdere er Eirik Julius Risberg, Hilde Gunn Slottemo og Astrid Wale.

Publisert: 11.09.2018 16:15 Sist endret: 11.09.2018 16:36 Opprettet av Vidar Lund

Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-Tor 10-18 Fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14 Søn stengt Org.nr.: 974035928